in

Så berättar du för din partner om din psykiska ohälsa

berätta för din partner om din psykiska ohälsa

Känner du att din psykiska ohälsa är ohanterbar? Då är det bra om din partner vet hur du mår och vet hur hen ska hjälpa dig. Men det är lättare sagt än gjort. Vi har 5 tips till dig som är nervös inför samtalet. Mer

Bipolär, borderline, panikångest och tvångssyndrom är vanliga psykiska sjukdomar. Men även stress, ångest och depression är det många som lider av. Om du själv upplever att du lider av din psykiska ohälsa (oavsett hur mycket eller lite) är det bra om du kan prata med någon. Är du i en relation kan det vara bra för ert förhållande om din partner vet hur hen ska kunna hjälpa dig.

Skärmavbild 2019 11 07 kl 14 14 05

Folkhälsomyndighetens statistik visar att 39 procent av svenskarna mellan 16-84 år, känner av ångest och oro under förra året. Andelen har ökat sedan 2016 års mätning, där 36 procent upplevde ångest och oro. Det är framförallt mer vanligt att kvinnor upplever ångest.

Har du svårt att prata med din partner eller annan närstående om hur du mår? Här är 5 tips till dig!

1. Berätta för hen när du känner dig trygg

Det är såklart inte en självklarhet att du måste berätta för din partner (eller någon annan) om din psykiska ohälsa. Att först vilja etablera ett förtroende med din partner är såklart viktigt och avgörande om du ska vilja dela med dig av dina känslor. Så innan du berättar för din partner så känn efter om du vill att hen ska veta. Men glöm inte att det kan vara skönt att prata ut med någon, oavsett om det är din partner, kompisen eller en psykolog.

2. Nedvärdera inte dina känslor

Det är lätt att du förskönar dina problem när du väl pratar ut. Försök att vara ärlig och berätta om dina ”sämre” sidor som den psykiska ohälsan orsakar. Till exempel kan du säga att du ofta känner dig trött och har låg energi, och därför kommer du inte gå på hens släktmiddag i helgen. Det här kommer öka er förståelse för varandra.

3. Berätta för din partner hur hen kan hjälpa dig

Har man inte upplevt någon form av psykisk ohälsa är det svårt att veta hur man ska kunna hjälpa. Förklara för din partner hur du vill att hen agerar när det är som sämst. Gör upp en plan tillsammans och involvera hen i processen.

Skärmavbild 2019 11 07 kl 14 13 31

4. Avstigmatisera psykisk ohälsa

Normalisera det faktum att du inte alltid mår på topp. Vi är bara människor och kan inte alltid må bra. Att prata öppet om din psykiska ohälsa bidrar till kunskap för andra! Glöm inte, alla hanterar problem med ångest och depression från tid till tid, antingen hos sig själva eller hos en närstående. Det som skiljer är individernas symtom och hur de hanterar det.

5. Beskriv hur du löser/tänker lösa situationen

Vissa diagnoser behöver inte vara livet ut, även om det kan kännas så. Posttraumatisk stress eller depression kan komma och gå. Men oavsett om du har en diagnos eller går igenom en tuffare period, är det viktigt att du har en plan. En plan för att du ska må bättre. Oavsett om det inkluderar mediciner eller terapi så är det viktigt att din parter vet och kan finnas där och stötta.

Kom ihåg: du vill vara med någon som stöttar din mentala hälsa fullt ut!

Tack hellogiggles för artikelinspo!