in

Det här inlägget om ångest borde ALLA läsa – oavsett om du lider av ångest eller inte

angest

Det kan vara svårt att förklara ångest, men den här kvinnan gör det så himla bra. Mer

För de som lever utan ångest kan det vara svårt att förstå vad ångest är och hur det känns. Oroliga tankar, hjärtslag som skenar, andningssvårigheter och panikattacker är bara några av de saker som ångest kan innebära. Ofta syns det heller inte utanpå en person om hen har ångest eller inte, det är något många bär inom sig.

I ett Facebook-inlägg av Brittany Nichole Morefield beskriver hon hur det är att leva med ångest. Hon berättar för de med ångest att de inte är ensamma, och hon berättar för de utan ångest om hur det kan vara att ha det.

”Ångest är inte bara att ha svårt att andas. Ångest är att vakna klockan tre på natten från djup sömn, för att ditt hjärta skenar. Ångest är att få utslag för ingen anledning alls. Ångest är att stressa över saker som kanske inte är på riktigt. Ångest är att ifrågasätta din tro, ’Hur kan min skapare tillåta mig att känna så här?’. Ångest är att ringa din syster tre timmar innan hon ska upp till jobbet och hoppas hon svarar, så du kan sluta tänka att något dåligt har hänt.”, skriver Morefield och fortsätter:

”Ångest är en dusch klockan två på natten. Ångest är humörsvängningar, som händer på några minuter. Ångest är okontrollerbara skakningar och ryckningar. Ångest är att gråta riktiga och smärtsamma tårar. Ångest är illamående. Ångest är förlamande. Ångest är mörkt. Ångest är att behöva hitta på ursäkt efter ursäkt för ditt beteende. Ångest är rädsla. Ångest är oro. Ångest är psykiskt och fysiskt dränerande. Ångest är rått. Ångest är verkligen. Ångest är bråk med din partner, även om du inte är arg. Ångest är att snäsa åt minsta irritation. Ångest är flashbacks. Ångest är ’Tänk om?’. Ångest är mycket ’Vad är fel?’ och ’Jag vet inte’, beskriver Morefield.

”Dina känslor betyder… Bara för att du besväras av något som andra inte är besvärade av, gör inte det dig galen eller värdelös. Några av de människor som är väldigt framgångsrika har ångest. Detta är inte ditt fel. Detta är inte slutet. Du är start. Du är intelligent. Du är modig. du är värdig. Om du någonsin behöver någon att prata med, snälla tveka inte att göra det.”