in

Den här Facebook-posten om depression är något ALLA borde läsa

depression dragare

Depression kan se olika ut för olika människor, Katelyn Marie Todd delade på Facebook med sig av hur hennes depression ser ut och det är både viktigt och gripande. Mer

”Jag borstade mitt hår idag. För första gången på fyra veckor.”

Så börjar en Facebook-post som Katelyn Marie Todd lade upp den 7e maj, där hon berättar om sin depression. I skrivande stund har den fått över 273 000 delningar och över 20 000 kommentarer. Folk skriver att de känner igen sig, att de själva varit där och tackar Katelyn för att hon delar med sig, samtidigt som de hoppas att hon ska må bättre snart.

Depression ser inte lika ut för alla, men Katelyn delade med sig av hur det ser ut för henne.

Så här skrev Katelyn i sin helhet:

”Jag borstade mitt hår idag. För första gången på fyra veckor. Det var matt och hade trasslat ihop sig. Det gick av med varje borsttag. Jag grät medan jag tvättade och hade balsam i, för jag hade glömt hur det kändes att dra mina fingrar igenom det. Jag borstade mina tänder, också, för första gången på en vecka. Mitt tandkött blödde. Vattnet blev rött. Jag grät över det med. När jag kom ut ur duschen kunde jag inte sluta lukta på mitt hår och mina armar. Jag har undvikit att krama folk ett tag, för jag luktar aldrig gott. Jag luktar alltid som om jag varit sängliggande i en vecka. Jag har inga rena kläder, för att jag är för trött och ledsen för att tvätta dem.

Depression är inte vacker. Depression är dålig hygien, smutsig disk, och en öm kropp efter att ha sovit för mycket. Depression är att ha tre vänner som fortfarande är kvar för att de har tålamod och kärlek som ett helgon. Depression är att gråta tills det inte finns några tårar kvar, bara torra snyftningar tills du kippar efter ditt nästa andetag. Depression är att stirra upp i taket tills dina ögon bränner för att du har glömt att blinka. Depression är att få sin familj att gråta för att de tror att du inte älskar dem längre när du är frånvarande och distraherad. Depression är kroppsligt så väl som emotionellt, en tomhet som du fysiskt kan känna.  

Snälla, ha tålamod med dina vänner och familj som har problem med att orka med att städa, hänga eller ta hand om sig själva. Och snälla, snälla ta dem seriöst om de vill prata med dig om det. Vi försöker. Jag lovar att vi försöker. Se? Jag borstade mitt hår idag.”

Här kan du läsa hela Katelyns inlägg.

Vill du prata med någon? Om du är under 18 år kan du ringa Bris, 116 111. Om du är över 18 år kan ringa Hjälplinjen, 0771-22 00 60.

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

pren

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss