in

Därför vill #BoycottTheBefore att du ska sluta lägga upp före- och efterbilder på din kropp

boycott dragare

Den kroppspositiva hashtaggen #BoycottTheBefore vill att du ska strunta i före- och efterbilder, och de har en sjukt viktig anledning till sitt ställningstagande. Mer

Före- och efterbilder ser vi överallt. Nya hårfärger, större muskler, piffade naglar, smalare kroppar.

Lexie Louise lade upp en före- och efterbild på Instagram på hur hennes kropp såg ut när hon led av en ätstörning, och hur hennes kropp ser ut nu när hon kämpar för att bli frisk. Sedan raderade hon bilden igen. Hon insåg att de populära före- och efterbilderna kan göra mer skada än nytta. Därför skapade hon hashtaggen ”BoycottTheBefore för att göra folk medvetna om problematiken i bilderna, och få folk att förstå att de är så mycket mer än bara en efterbild, rapporterar Mashable.

”Jag raderade mina ”då” vs ”nu” bilder från sociala medier idag. Varför? För att jag är så mycket mer än ett jämförelsefoto. Jag är så mycket mer än ett ”före” foto. Jag vill att alla som tillfrisknar ska veta detta: någon annans sjukaste vikt eller storlek är inget du behöver tävla mot. Din sjukdom är giltig oavsett om din ätstörning har påverkat din kropp fysiskt allvarligt eller inte”, skrev Louise i en Instagram-post.

I mitten av februari lanserade officiellt Louise ”BoycottTheBefore, som uppmuntrar de med ätstörningar att lägga upp en bild på hur de ser ut nu, istället för att lägga upp före- och efterbilder. Istället för att lägga upp ett förefoto kan man, bredvid sin ”nu-bild”, lägga upp en svart bild där det står ”I am so much more than a ”before” photo”.

I skrivande stund har #BoycottTheBefore taggats i över 1000 poster på Instagram, och bland annat har modellen Iskra Lawrence deltagit.

Ett inlägg delat av i s k r a (@iskra)

Med före- och efterbilder vill man visa ett resultat, ofta till det bättre, och även om man har en god tanke bakom förklarar Louise att bilderna på före- och efter en ätstörning dels kan trigga de som är sjuka eller försöker tillfriskna, och dels visa en felaktig bild på vad ätstörningar är.

”När folk ser fotona kan de anta att personen mår bra nu igen när deras vikt är tillbaka till hur det var förut. Ätstörningar är en psykisk sjukdom. En förebild kan inte förklara hur det verkligen ser ut”, skriver Louise.

Genom att sprida #BoycottTheBefore hoppas Louise att de med ätstörningar börjar ifrågasätta sin egen intention bakom att dela en före- och efterbild.

”Jag hoppas kunna stärka de som håller på att tillfriskna och framföra att vi är så mycket mer än en förebild.”

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss