in

6 saker millennials oroar sig för – och terapeuternas lösningar på problemen

Källa: Unsplash

Du är rädd att fatta fel beslut, har svårt att säga nej och undrar om du någonsin kommer ha tillräckligt med pengar för att påbörja ditt liv på riktigt. Så är du inte ensam om att känna! Här är de 6 vanligaste sakerna som millennials oroar sig över. Mer

Vad är det egentligen för tankar som far runt i huvudet på oss millennials? Det avslöjar terapeuten Tara Griffith i en intervju med The Huffington Post. Hon har, tillsammans med ett gäng andra terapeuter, identifierat sex vanliga orosmoment för oss mellan 20 och 30 år.

1. Du har svårt att fatta ett beslut

Detta är en vanlig tanke, enligt terapeuterna. Med många valmöjligheter kommer också beslutsångest och när vi oroar oss över att ta fel beslut låter vi hellre bli att fatta ett. I värsta fall kan det leda till att vi inte kommer loss och känner oss missnöjda med var vi befinner oss. Terapeuterna menar därför att det är bra att försök känna efter vad som verkligen är viktigt för oss – och därefter ta våra beslut.

2. Du har svårt att säga nej, speciellt till dina föräldrar

Många millennials är känsliga för föräldrars höga krav och förhoppningar. När vi har svårt att möta dessa förväntningar är det lätt att känna skuldkänslor. Lösningen är att öva på att säga nej, enligt terapeuterna som Huffington post har pratat med. Säg hellre kanske om det känns svårt att säga nej, och använd dig av fraser som ”vi kan se hur det blir längre fram i tiden”. Till slut kommer det förhoppningsvis inte kännas lika svårt att säga nej längre.

3. Du oroar dig över din ekonomiska situation och över vilken inverkan den har på ditt kärleksliv

Många mellan 20 och 30 har det tufft ekonomiskt, och inom många branscher är en fast anställning en omöjlighet. En del tvingas bo kvar hemma hos sina föräldrar och många oroar sig över hur det kan komma att påverka andra delar av livet – och framför allt kärleksrelationer. Lösningen är, enligt terapeuterna, att prata med sin partner om ens ekonomiska förutsättningar och förväntningar. Genom att prata om problemen kan vi känna oss stärkta!

4. Du känner dig maktlös inför alla orättvisor runt om i världen

I en tid där vi ständigt får ta del av dåliga nyheter är det lätt att känna sig otillräcklig. Om det känns allt för påtagligt kan det vara en idé att även försöka ta del av positiva nyheter och de framsteg som sker runt om i världen. Du kan också testa att engagera dig. Det kan nämligen dämpa din ångest om du känner att du gör allt som står i din makt, enligt terapeuterna.

5. Det känns som att du fejkar

Tycker du att det är svårt att fokusera på din egen grej och jämför du dig ständigt med andra? Det är du inte ensam om. Sociala medier öppnar upp för möjligheten att visa en sida av sig själv som kanske inte helt stämmer överens med verkligheten. Likes på Instagram kan få oss att känna oss värdefulla i stunden, men i det långa loppet kan vi känna oss osäkra på oss själva om vi jämför oss för mycket med andra. Terapeuterna menar att nyckeln är att jobba på sin självkänsla för att känna att man duger som man är.

6. Din ångest hindrar dig i livet

Millennials upplever mer stress än tidigare generationer, enligt American psychological association, och vi har framför allt svårare att hantera den. Enligt terapeuterna kan det bero på att vi har svårt att stänga av allt som sker runt omkring oss. Lösningen ligger i att försöka hitta ett sätt att hantera ångesten, och att känna självförtroende nog att veta att man klarar av att känna de där jobbiga känslorna.