in

Pimp my garbage

Hej alla kreativa VR-läsare och tack för mängder av tävlingsbidrag! Shit, ni är verkligen grymma därute. Jag har verkligen badat i både mejl och regular, old-style-post, innehållandes den ena coola idén efter den andra, och en och annan skev sak också kan jag lova. Yes, ett tävlingsbidrag var så kul att vi har bestämt oss […] Mer

Hej alla kreativa VR-läsare och tack för mängder av tävlingsbidrag!

Shit, ni är verkligen grymma därute. Jag har verkligen badat i både mejl och regular, old-style-post, innehållandes den ena coola idén efter den andra, och en och annan skev sak också kan jag lova.
Yes, ett tävlingsbidrag var så kul att vi har bestämt oss för att ge ett VRTV-inslag åt prylen. Håll utkik, detta vill ni inte missa. Tro mig.

Nu till vinnarna. Tro mig, det var så attans svårt, så vi fick göra en kompromiss, nämligen ge ut ett hederspris till ett bidrag som vi helt enkelt inte kunde låta gå utan pris.

Varsågoda, här kommer de vinnande bidragen, samt några idéer som vinner våra hjärtan.

Tack allihopa och fortsätt pyssla, sy, klippa, grejsa och mojsa!

Med vänliga hälsningar

Emma Sundh

VINNARBIDRAGEN:

4av8tico4q58teuu

Ewa Sandborg:

”De här vantarna har jag gjort av en fin ylletröja som tvättats för varmt och krympt. Istället för att sörja tröjan tog jag en annan vante som mall, la på ärmens slut och klippte efter kanten. Mudden på tröjan blev alltså vantens mudd. Sedan sydde jag ihop den med den aviga sidan utåt, vände och broderade fast lite pärlor på.
Jag har även gjort mössor och väskor då samma missöde har skett flera gånger och virkat väskor av fina lakan som tvättats sönder. Det är roligt att återvinna!”

Smart återanvändning. Vem har inte råkat krympa ett ylleplagg …

4av8tico4q58tchi

Julia Lindberg:

Julia har nominerat sin vän med motiveringen:

”Jag skulle vilja nominera en kompis till denna tävlingen. Hon tar gamla plagg hon inte vill ha och syr om dom till otroligt snygga klänningar!”

Grattis Julias vän! Riktigt snyggt!

4av8tico4q58tchh

Elin Samuelsson:

”De flesta anser nog att tomma mjölkpaket hör hemma bland soporna eller i bästa fall i återvinningen, men man kan även återanvända materialet på egen hand hemma genom att sy en stadig och praktisk kasse av väl ursköljda mjölkpaket (innerpåsen är sydd av en gammal gardin).
 
Man burkar säga att ett mjölkpaket har sju liv (man kan återvinna ett mjölkpaketspappfibrer sju gånger innan dem är utnötta). Vi är i Sverige ganska bra på att lämna in våra tomma papperskartonger till återvinning men de paket som inte hamnar där dör i förtid. Istället för att lämna dem till förbränning kan vi se till att dem stannar i återvinnigskretsloppet genom att sy en väska av dem och när vi tröttnar på den, då lämnar vi in den till återvinning så det kan bli nya mjölkpaket och kanske en ny väska till slut också.

4av8tico4q58tchg

Hederspris: Anna Nygren

”Jag är ett stort fan av återvinning. Oftast är det kanske av ekonomiska skäl, det är onekligen billigare att göra om något gammalt än att köpa nytt. Jag har provat på allt möjligt, från att klä om fotöljer med trasiga överdrag och använda de hela delarna av tyget till en väska, till att sy in gamla jeans och göra linnen av gamla lakan eller spetsgardiner.

Väskor är en av mina favoriter, de kan ys av allt, gamla koftor, byxor, klänningar eller duschdraperier. För ungefär ett år sedan började jag sy väskor av kaffepaket. Jag fick idén av min bildlärare som sett en väska på en marknad. Sedan dess har jag sytt massor av väskor och hittat på många olika modeller. Jag har fått alla mina vänner och släktingar att spara sina gamla kaffepaket. Det är massa som har blivit förtjusta i kaffeväskorna och gett bort många. I sommar tänkte jag försöka sy en klänning av kaffepaket, i babydoll-modell tror jag”.

Fler bidrag … dock prislösa, men ack så bra.

1. Johanna Magnusson
”Jag passade på att ta med ”värmeskydden” från Starbucks take-awaykoppar när jag var i London och har satt på dom på mina trista ljuslyktor!”

2. Agneta Milde
”Detta är ett slitet linne som hade fin spets. Det kombinerades med en T-shirt av ett fint material från loppis och blev ett nytt linne! Banden är kvar från det gamla, men de färgades av misstag och fick fin vaniljfärg”.

3. Josefina Zadig
”Jag fick under ett besök i Berlin syn på en urläcker handväska gjord i cykelslang och föll pladask för idén. När jag kom hem sprang jag runt på stan och klippte av cykelslangar från övergivna cyklar. Sedan fortsatte arbetet vid symaskinen med att sammanfoga slangarna. Med hjälp av mammas häftpistol kunde jag sedan fräscha upp min gamla tråkiga skrivbordsstol. För att markera att slangarna verkligen var cykelslangar lät jag en ventil sitta kvar”.

4. Caroline Schiöld

”Jag har gjort en skulptur/lampa av endast ståltråd och en spotlight. Den har en organisk och surrealistisk känsla och den kan användas som såväl ett konstverk som en läslampa”.

5. Johanna Nordlöf
”Jag har gjort armband av vanliga läskburkar. Tycker att mönstret på bl.a Fanta och Sprite är riktigt snyggt, så det fick bli fräcka armband! Kanterna har jag tejpat med en metalltejp, så de är inte vassa”.

6. Elin Samuelsson
”Jag har gjort ett halsband av en massa knappar som låg och skräpade.
I varje skjorta eller tröja med knaar man köer får man alltid med några extra knappar om man skulle tappa någon. Detta händer ju dock inte så ofta vilket resulterar i att man har en massa knappar över. Vad ska man göra med dem?
Jag föreslår ett halsband.
Jag har trätt upp genomskinliga knappar på tråd med en liten pärla emellan varje knapp (slaktat ett gammalt fult armband) Det roliga med den här idéen är att man kan använda vilka knappar man vill, stora eller små, färgglada eller genomskinliga, runda eller fyrkantiga, ja det man tycker passar en själv bäst. Det kan bli ett väldigt personligt halsband”.

7. Julia Amandusson
”Det är hur lätt som helst att få snyggt i fönstrerna med hjälp av gamla olivoljeburkar. Dessa pryder mitt badrumsfönter och visst är dom snygga!? Och så lätt att fixa!”

8. Julia Lindberg (ej kreatören bakom)
Kompis, nominerad av Julia Lindberg.

9. Karin Hellberg
”För ett tag sen så spirade inspirationen hemma hos mig, efter att ha läst veckorevyns ”Pimp my garbage”. Siktet var inställd på någon slags topp, så det blev till att leta bland mammas gamla tyger, och där hittade jag en gammal gardin från 70-talet som jag kommer ihåg att vi hade väldigt länge hängande hemma i fönstrena! Men tack och lov så fick jag fria händer med det fina tyget. Hade inga mönster att gå efter så det skedde på känsla. Klippa, prova och sy, om ock om igen. När väl toppen var klar så fick jag blodad tand och satte igånga att sy en väska efter en modell som jag sett i veckorevyn, där kostade den 1 700, och som student har man inte så jättefett med pengar…så jag gjorde slag i saken och fortsatte att sy en väska! Det var inte det lättaste! Jag klippte sönder en gammal tråkig HM-väska som jag köpt på rea och sydde fast på den nya väskan…innanfodret gjordes av ytterligare en gardin. Av bara farten så sydde jag också ihop ett glasögonfodral, busenkelt, men är nöjd även med den!
Jag tror att både väskan och toppen kommer användas flitigt i sommar, har både sparat kosing och bidragit med bästa förmåga till att recykla två gamla gardiner och en tråkig väska!”

10. Elin Samuelsson
” Dessa örhängena är gjorda av pantburkar. Det är ett väldigt roligt material att jobba med, lätt att skapa i även om man inte har en massa special verktyg. Jag har använt mig av en vanlig pappersax och en nål och några tänger för att böja till ståltråden och så där men inga avancerade maskiner men ändå kan man få väldigt lekfulla örhängen som piggar upp allas vardag”.