in

Gör slut med vinterdeppen och tänk positivt (21 saker att börja med direkt)

pepp 2013 700

VeckoRevyn ger dig enkla tips på hur håller humöret på topp och energin uppe och får bästa starten på 2014. Försök att genomföra ett par av tipsen den kommande veckan!

Mer

1. Gör en god gärning
I och med att du ger en vän en snäll kommentar eller hjälper någon på jobbet mår du själv bättre. Dessutom är chansen stor att du får fina komplimanger och häjlp tillbaka i gengäld!

2. Dansa loss
Sätt igång din favoritlåt, vrid upp volymen och dansa som en galning framför spegeln. Kroppen producerar endorfiner och du lurar hjärnan att tro att du är glad (vilket gör att du känner dig glad…). Känslan av att göra något tokigt är befriande och du får dig dessutom ett gott skratt bara av att se dig själv. 

3. Dofta
Dofter vi tycker om får oss att må bättre. Pimpa skrivbordet med ett härligt doftljus eller rota fram den där parfymen du använde på den där resan som var så rolig!

4. Ring en vän
Att höra av sig till en kompis eller släkting man inte pratat med på länge kan snabbt mota undan deppiga tankar. Oftast har man mycket att prata om och att höra hur glad en person blir när man hör av sig är ett riktigt lyckopiller. Dessutom kan en vän du inte pratat med på länge komma med helt nya sätt att se på något du grubblat över…  

5. Engagera dig på fritiden
Visst, det kan vara underbart med en hemmakväll framför TVn ibland, men låt det inte bli en vana. Med en aktivitet eller ett intressa att engagera sig för på fritiden mår människan bättre. Du hittar inte bara något att brinna för – du kan också finna många nya, värdefulla vänner som bidrar till din inre lycka!

6. Le
Du behöver inte alltid vara på strålande humör för att bjuda på ett leende. Dra rejält på smilbanden ca. 5 sekunder åt gången, så ’lurar’ du dig själv att släppa loss en massa lyckohormon. Dessutom mår dina medmänniskor bra av att mötas av ett stort leende – eftersom leenden smittar lika lätt som gäspningar!

7. Vårda dina relationer
Spendera tid med de människor du tycker om – så blir du snabbt på bättre humör. Var noga med att vårda relationerna med dina nära och kära, eftersom fler vänner i bagaget innebär fler källor till lycka.

8. Var egoistisk
…. men låt det inte gå överstyr. Du ska vara noga med att göra saker du mår bra av, inte viga ditt liv åt att tjäna andras önskningar.

9. Gör ett lyckoalbum

Gå igenom dina bilder och sätt ihop ett album med med dina absoluta favoriter. Det kan vara allt i från bilder på ditt husdjur, bästa tjejgängets galna resa eller bilder från en mysig familjehelg på landet. Plocka fram albumet och minns minns minns…

10. Gör en stressplan
Titt som tätt slår stressen till, och det är varken uppskattat eller oundvikligt för någon. Se till att du har en plan över hur du ska hantera stressen när den väl slår till. Det kan vara altt från en spellista på iPoden med lugna låtar du tycker om till att ta en fem minuters vilopaus på soffan som regel när det blir för mycket. 

11. Gör något nytt
Det är lätt att fastna i gamla hjulspår. När du kommer på dig själv med att laga samma mat, umgås med samma personer och jämt gå till samma uteställe kan det vara läge att prova något nytt. Testa en ny maträtt hemma, bjud hem en person du inte vanligtvis umgås med och gå på en konsert eller se en film du vanligtvis inte skulle se. Känslan av att prova något nytt gör dig glad!  

12. Gläds åt det du har

När man har trasslat in sig i en bunt negativa tankar är det väldigt lätt att tappa fokus och glömma bort vad man faktiskt har att glädjas åt. Gör till vana att skriva ner tre saker du glädjs över varje dag innan läggdags – och ta fram anteckningarna när du känner dig nere.

13. Visualisera dig lycklig
Vad vill du helst av allt ha? Vad skulle göra dig lycklig? Fundera en stund på vad du önskar dig mest i hela världen och föreställ dig sedan att du har det. Vill du bli sångerska? Sätt upp foton på väggen av dig själv när du sjunger, skriv autografer och tänk dig att du redan är där.

14. Lär känna dig själv
Ägna tid åt att lära känna dig själv.  Först när du känner dig själv kan du med säkerhet veta vad det är som får dig på bra humör – och på så sätt göra dig själv lycklig.

15. Säg upp stressmoment och energitjuvar
Lista de löften du gjort och ta tag i dem på en gång. Att gå runt och vara orolig är extremt energikrävande. Dtesamma gäller för energikrävande personer. Märker du att en relation snarare kräver än ger energi så ta en funderare om varför det är så. Prata med din kompis eller partner och berätta hur du känner. Hjälper det inte är det kanske läge att ta en paus från varandra?

16. Städa upp
Att komma hem till en stökig eller otrivsam lägenhet kostar energi. Hemmet är en plats för avkoppling och återhämtning. Städa och kasta saker du inte vill ha eller inte behöver längre och kosta på dig att göra det fint och mysigt hemma. Kanske är det dags att måla om? Be en kompis om hjälp och gör det till en rolig grej (glöm inte att kolla med hyresvärden bara). Värmeljus, blommor och ljusa färger piggar upp i vintermörkret. 

17. Bara gör det
Gör det du tänker göra. Att inte göra något jobbigt tar mer energi än att faktiskt göra det. Tänk efter när är det som tråkigast och jobbigast att dammsuga, före eller under tiden du dammsuger. Före, eller hur? Skjut inte upp saker, gör dem direkt och du sparar massor av energi.

18. Tänk att du vill – det finns inga måsten!
Allt som kan upplevas som jobbigt att göra är energikrävande, men tänk att du ändå någonstans gör det jobbiga för att du själv vill, måste existerar egentligen inte. Du tänker att du MÅSTE dammsuga för att du ska få besök, men egentligen så VILL du dammsuga för att ditt hem inte ska smutsigt ut när du får gäster. Allt kan vändas från måste till vill.

19. Kom i form
Kroppen och psyket hänger ihop. Låter du kroppen ”förfalla” tar det inte lång tid innan psyket också får sig en törn. Vintern är en perfekt period att ta en sväng till gymet efter jobbet. (Dessutom har du flera månader på dig innan det är dags att plocka fram bikinin.) Kombinera olika träningsformer och våga testa något nytt. Kicken av att veta att man gör något som är bra för kroppen ger massor av energi.

20. Ät näringsrikt
”Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en fattiglapp” är ett klokt ordspråk. Börja morgonen med en matig och mättande frukost för att sedan äta mindre under dagen och framåt kvällen. Försök att få in dig frukt och grönsaker varje dag och undvik fet mat som gör dig slö och trött.

21. Sov gott
Det flesta av oss behöver åtta timmars sömn varje natt för att känna oss utvilade, regelbunden sömn gör dig både gör dig piggare och friskare. Ett tips för bättre nattsömn är att stänga av dator och TV en timme innan läggdags för maximal avslappning. Ett bad eller en kopp rogivande te hjälper dig också att slappna av och somna lättare.