in

Okända könssjukdomen mykoplasma: symtom, behandling och skydd

mykoplasma i underlivet, symtom och behandling

Herpes, hiv och syfilis har du säkert hört talas om – men känner du till könssjukdomen mykoplasma? Den är inte livshotande och går lätt att bota, men ger ändå jobbiga symtom som sveda och klåda – och kan dessutom göra så att du lättare smittas av andra könssjukdomar. Mer

Vad är mykoplasma?

Mykoplasma hominis kallas den mykoplasma-bakterie som framför allt smittar via samlag. Detta gäller för varianten som smittar underlivet. Det finns även en sorts mykoplasma som orsakar lunginflammation (mycoplasma pneumoniae).

Symtom på mykoplasma

  •  Sveda när du kissar
  •  Klåda i underlivet
  • Annorlunda flytningar från slidan
  • Du har mellanblödningar (små blödningar mellan menstruationerna)
  • Smärta i nedre delen av magen
  • Du kan även ha mykoplasma utan att ha några symtom alls

Behandling av mykoplasma

Har du något eller några av symtomen ovan så bör du testa dig på en vårdcentral eller hud- och könsmottagning. Du får lämna urinprov och slidprov och får svar efter ungefär en vecka. Om det visar sig att du har mykoplasma bör den/dem du haft sex med också testa sig. Mykoplasma botas med antibiotika, oftast en femdagarskur. Du bör inte ha sex under tiden.

Mykoplasma – så skyddar du dig

Kondom skyddar mot mykoplasma både vid vaginalt och analt samlag. Tänk på att risken att du får andra könssjukdomar är större om du har mykoplasma eftersom dina slemhinnor då är mer mottagliga för infektioner. Slicklapp är också ett viktigt skydd.

Komplikationer

Det finns indikationer på att mykoplasma kan orsaka äggledarinflammation, något som kan leda till att det blir svårare att bli gravid. Så har du haft oskyddat sex och misstänker att du kanske fått mykoplasma – testa dig!

Källor: Vårdguiden, Netdoktor.