in

Nytt läkemedel ska förhindra hudcancer – och göra dig brun

sol dragare

Forskare har utvecklat ett läkemedel som härmar solljus för att göra huden solbränd, och stoppa skadliga UV-strålar. Mer

Det nya läkemedlet lurar huden till att producera den bruna formen av pigmentet melanin, på tester som har utförts på hudprover och möss. Detta ska också fungera på naturligt rödhåriga, som annars ofta bränner sig lätt i solen.

Teamet som ligget bakom läkemedlet, från Massachusetts General Hospital, hoppas på att detta kan förebygga hudcancer och göra att ålderstecken inte dyker upp lika tidigt.

UV-strålar gör vår hud solbränd genom att orsaka skada. Det startar en kedja av kemiska reaktioner i huden som leder till att mörkt melanin, kroppen naturliga solskydd, skapas.

Det nya läkemedlet gnids in i huden för att hoppa över skadan från UV-strålarna och kickstarta processen av att melanin skapas.

En av forskarna, Dr. David Fisher, berättar för BBC News att läkemedlet hade en kraftigt förmörkande effekt.

Skillnaden på läkemedlet och solarium är att solarium ”målar” på huden utan skyddet från melanin, vilket gör att huden – som ni vet – utsätts för UV-strålar.

Tester på läkemedlet har visat att melaninet som skapades av produkten kunde blocka skadliga UV-strålar. Så småningom vill forskarna kombinera sitt läkemedel med solskydd för att ge huden den maximala skyddet från solstrålar.

Teamet bakom läkemedlet är dock inte inne på att göra en ny produkt. Dr Fisher säger att bristen på framsteg när det kommer till hudcancer spelar in.

– Vårt verkliga mål är en ny strategi för att skydda huden från UV-stålning och cancer.

Matthew Gass, från British Association of Dermatologists, säger att studien var ett nytt tillvägagångssätt för att förhindra hudcancer.

– Mycket mer forskning måste göras innan vi kan se att denna teknologin kan användas på människor, men det är hur som helst ett intressant förslag.

Det återstår att se alltså om detta läkemedel kommer komma ut på marknaden.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss