in

Nya tampongen som meddelar dig när den behöver bytas

tampong

Nu ska en tampong inte bara ha den bästa av uppsugningsförmåga utan även kunna tala om när det är dags att byta den – med hjälp av bluetooth. Mer

I den mest perfekta av världar så skulle ditt mensskydd kunna skicka dig ett sms när det behövde bytas, så att din oro för att omedvetet gå runt med en stor blodfläck i rumpan skulle kunna försvinna. Eller ja, det absolut bästa kanske skulle vara att vi tog det lite chill när det kommer till mensen. Det är faktiskt bara blod. Men det är enklare sagt än gjort.

I nuläget är sms-tampongen inte uppfunnen än men istället har tampongen med anslutning till Bluetooth-sensor intagit marknaden. My.Flow har haft i uppgift att hitta ett sätt att få bort mensångest och Toxic shock syndrome (TSS eller tampongsjukan, reds. anm.), en sjukdom som kan drabba tjejer som låtit tampongen sitta i för länge. Enligt vårdguiden ska du inte låta din tampong sitta i längre än sex timmar för att inte vara i riskzonen. My.Flow har på grund av dessa orosmoment utvecklat denna tampong som genom appen säger till när det är tid att byta.

För att ”ansluta” (låter som vi har en utomjording där nere) din vagina till monitorn sätter du in tampongen som vanligt. Du matar in andra änden av sladden, som är fäst vid tampongsnöret, till monitorn. Monitorn kan du fästa i byxlinningen, eller för att inte ha den synlig (det skulle vara ett bra ice-breaker annars…), på troskanten. Monitorn du har på dig ansluter sedan till en app på din telefon som talar om när du ska byta ut den.

Skärmavbild 2016-05-20 kl. 14.16.43

Denna uppfinning har både fått ris och ros i USA. Vissa tycker att detta bara är ett nytt sätt att göra mensen mer ”osynlig” vilket bidrar till att vi pratar om det mindre och aldrig kommer normalisera det. Andra tycker det är toppen att ha något som talar om när det är tid för tampongbyte, att oron är som bortblåst.

Vi kanske kan tycka att det skulle vara lite jobbigt att gå runt med en sladd i byxan men vi får väl helt enkelt se hur stor den här appen blir och om den någonsin når Sverige…

Här kan du se exakt hur tampong-appen ska fungera: