in

Ny studie visar: skönhetssömn funkar på riktigt

skonhetssomn dragare

Begreppet skönhetssömn har vi alltid använt som ursäkt för att få sova lite mer, men funkar det verkligen – blir man skönare? Mer

Hälsofördelarna med sömn är många, och vi har hört om dem sedan vi var små. Men att få sina åtta timmars sömn varje natt är bra för utseendet också. Enligt en ny studie från Stockholms Universitet är skönhetssömn nämligen allt annat än hittepå.

Forskarna kom fram till att endast två nätter av dålig sömn får en att se märkbart ”fulare” ut och de som får mindre sömn uppfattas som mindre lockande att hänga med.

25 manliga och kvinnliga universitetsstudenter fick i uppgift att sova bra två nätter och få endast fyra timmars sömn i två nätter veckan efter. Forskarna tog sedan foton på studenterna, utan makeup, efter varje session.

Sedan fick 122 frivilliga svenskar betygsätta fotona baserad på attraktivitet, hälsa, trötthet och trovärdighet. De fick också frågan om de ville socialisera sig med personen på fotot.

Personerna som betygsatte var bra på att tyda trötthet från bilderna, och de som ansågs vara trötta på deras foton ansågs vara mindre attraktiva. Trötthet gjorde också att man ansågs vara mindre lockande att umgås med och mindre hälsosamma.

Att ha ett ansikte som ser ohälsosamt ut, oavsett om det är på grund av för lite sömn eller något annat, kan aktivera sjukdoms-undvikande mekanismer hos andra, menar forskarna skriver Refinery29. Vi vill alltså inte hänga med personer som er sjuka ut, vilket ju är ganska förståeligt.

– De flesta människor klarar sig dock fint om de missar lite sömn ibland, sa Dr. Tina Sundelin som ledde studien.

Och även om vi klarar oss med lite sömn så är det ju 1) SÅÅ skönt att sova och 2) alltid najs att se och känna sig pigg!

Och btw, man vad gör det väl att man inte alltid ser ut som sitt bästa jag?

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss