in

Ny studie visar: När du dör är du medveten om att du är död – hjärnan fortsätter fungera

hjärnan

Ny forskning menar att när du dör vet du att du är död, eftersom hjärnan fortsätter att fungera och du vet vad som händer runtomkring dig. Mer

Medicinska experter har länge debatterat kring vad som händer när en person dör. Men en ny studie menar att en persons medvetande fortsätter att fungera efter det att deras hjärta slutar slå och deras kropp inte längre fungerar. Det betyder i princip att man är fångad i sin egen döda kropp medan hjärnan fortsätter att fungera en kort stund.

Personer som överlevt hjärtstopp var medvetna om vad som hände runtomkring dem medan de var ”döda” innan de ”togs tillbaka till livet”, avslöjar studien. Det finns även viss bevisning som tyder på att den avlidne även kan höra sig själv bli dödförklarad av doktorn.

Dr. Sam Parnia studerar medvetandet efter döden och granskar personer som drabbats av hjärtstopp i Europa och USA. Han säger att anekdotiska bevis har kommit fram till att personer i den första fasen av döden fortfarande kan uppleva något form av medvetande. Han sa att personer som överlevt hjärtstopp senare beskrivit vad som hänt omkring dem efter att deras hjärtan slutat slå.

– De berättar om hur de sett doktorer och sköterskor jobba runtomkring dem, de beskriver hur de är helt medvetna om konversationer, och om synliga saker som pågår, säger Dr Parnia till LiveScience. Han fortsätter och berättar att dödförklaringen är baserad på stunden då hjärtat stannar.

– Tekniskt sett är det så du får tiden för när man är död.

Hans studie utreder vad som händer med hjärnan efter att en person drabbas av hjärtstopp – och om samvetet fungerar efter döden och i så fall hur länge det fortsätter att fungera – för att förbättra kvaliteten av återupplivning och förhindra hjärnskador medan man startar om hjärtat.