in

Ny studie: Så kollar du på mobilen innan läggdags utan att förstöra sömnen

mobil sova dragare

Man lägger sig i sängen för att sova, tittar på klockan och bestämmer sig för att bara kolla lite snabbt på sina sociala medier. Vips så har det gått en halvtimma och nu har man svårt att somna. Känns det igen? Mer

De flesta vet att det är dåligt att titta på sin mobil eller surfplatta innan man ska sova, men det är ju ganska svårt att låta bli. Resultatet kan bli att man sedan får det svårt att falla in i sömn, men nu verkar forskare ha hittat på en lösning som gör att man kan kolla mobilen innan man ska sova utan att det blåa ljuset förstör för en.

Forskare vid University of Houston College of Optometry instruerade deltagare mellan 17 och 42 år att göra deras vanliga ”digitala rutin” på kvällen, med undantaget att de skulle ha på sig specialglasögon som blockerade ut det blåa ljuset.

Efter två veckor visade resultaten att alla deltagarna somnade snabbare, de rapporterade bättre sömn och de sov längre än annars.

Deltagarnas melatoninnivåer, ett sömnhormon i kroppen, ökade med 58 procent som ett resultat av att de haft på sig glasögonen.

Enligt en av studiens forskare, Lisa Ostrin, så är det viktigaste att ta med sig från det här att blått ljus på kvällen verkligen försämrar sömnkvaliteten, skriver Elite Daily.

Blått ljus är färgen på ljusspektrat, som är synligt för det mänskliga ögat, som har kortare våglängder och mindre energi. Man blir mest exponerad av blått ljus från solen, men även från digitala skärmar, alltså mobiler, datorer, surfplattor osv.

När man kollar på en sådan skärm, särskilt när man ligger i sängen, är ofta ens ansikte väldigt nära apparaten. Blått ljus är nödvändigt för ens hälsa, det boostar ens vakenhet och kroppens dygnsrytm. Men en boost av energi är ju precis det motsatta av vad kroppen behöver innan du ska sova. När du tittar på din telefon i mörkret innan du ska sova sänder du signaler till din hjärna att du ska vakna.

Försök att inte titta på mobilen direkt innan du ska sova, ta istället en skärmfri timma innan du ska lägga dig.

Om du ändå inte kan hålla dig finns det appar man kan ladda ner som drar ner det blå ljuset. Om du inte vill använda dig av det kan du i alla fall dra ner ljusstyrkan på skärmen. Sedan hoppas vi ju såklart på att de där specialglasögonen kommer finnas tillgängliga på marknaden asap.