in

Ny forskning visar: brist på D-vitamin kan få förödande konsekvenser

D-vitamin

D-vitamin, som bildas i kroppen när du vistas i solen, kan enligt ny forskning rädda ditt liv. Vitaminet har visat sig öka chanserna för överlevnad om du drabbas av bröstcancer. Mer

Att ha ett underskott av D-vitamin har visat sig vara en riskfaktor vad gäller flera cancersjukdomar, bland annat cancer i urinblåsan. Men allra tydligast har sambandet hittills visat sig vara mellan för låga nivåer av D-vitamin och bröstcancer. I en studie publicerad av JAMA Oncology följde man personer 1 666 som drabbats av bröstcancer under åtta år och kom till slutsatsen att de som hade högre D-vitaminnivåer också hade betydligt större chans till överlevnad. Allra störst överlevnad hade de kvinnor som förutom höga D-vitaminnivåer ännu inte hade kommit in i klimakteriet. brostcancer

Större behov på vintern

På sommarhalvåret får de allra flesta i sig tillräckligt mycket D-vitamin genom att bara vistas i solen en stund varje dag. Det är det ultravioletta ljuset som får kolesterolet vi har i huden att omvandlas till D-vitamin. På vinterhalvåret däremot kan det vara bra att tänka på att få i sig lite extra D-vitamin genom kosten.

Ät fet fisk!

Fet fisk är kanske det allra bästa sättet att få i sig D-vitamin ”matvägen” – exempelvis lax, sill och makrill. Ägg, kött och vild svamp innehåller också D-vitamin, liksom självklart D-vitaminberikade produkter som mjölk, margarin och juice. Det finns också D-vitamin-tabletter att köpa om man är orolig. lax fet fisk D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium, vilket är viktigt för skelettet, speciellt medan man växer. D-vitamin är också viktigt för immunförsvaret, och forskning har förutom ökad cancerrisk även visat på samband mellan för lite D-vitamin och Parkinsons sjukdom.

Prenumerera på MysMejlet – Sveriges mysigaste månadsmejl

* Obligatoriska fält
Genom att välja ”ja” godkänner du att vi hanterar dina uppgifter enligt VeckoRevyns personuppgiftspolicy.
Genom att godkänna accepterar du att vår plattform Mailchimp behandlar din data.Du hittar mer information om Mailchimp här.