D-vitamin, som bildas i kroppen när du vistas i solen, kan enligt ny forskning rädda ditt liv. Vitaminet har visat sig öka chanserna för överlevnad om du drabbas av bröstcancer. Mer
Ny forskning visar: brist på D-vitamin kan få förödande konsekvenser
Att ha ett underskott av D-vitamin har visat sig vara en riskfaktor vad gäller flera cancersjukdomar, bland annat cancer i urinblåsan. Men allra tydligast har sambandet hittills visat sig vara mellan för låga nivåer av D-vitamin och bröstcancer.
I en studie publicerad av JAMA Oncology följde man personer 1 666 som drabbats av bröstcancer under åtta år och kom till slutsatsen att de som hade högre D-vitaminnivåer också hade betydligt större chans till överlevnad. Allra störst överlevnad hade de kvinnor som förutom höga D-vitaminnivåer ännu inte hade kommit in i klimakteriet.
Större behov på vintern
På sommarhalvåret får de allra flesta i sig tillräckligt mycket D-vitamin genom att bara vistas i solen en stund varje dag. Det är det ultravioletta ljuset som får kolesterolet vi har i huden att omvandlas till D-vitamin. På vinterhalvåret däremot kan det vara bra att tänka på att få i sig lite extra D-vitamin genom kosten.
Ät fet fisk!
Fet fisk är kanske det allra bästa sättet att få i sig D-vitamin ”matvägen” – exempelvis lax, sill och makrill. Ägg, kött och vild svamp innehåller också D-vitamin, liksom självklart D-vitaminberikade produkter som mjölk, margarin och juice. Det finns också D-vitamin-tabletter att köpa om man är orolig.
D-vitamin hjälper kroppen att ta upp kalcium, vilket är viktigt för skelettet, speciellt medan man växer. D-vitamin är också viktigt för immunförsvaret, och forskning har förutom ökad cancerrisk även visat på samband mellan för lite D-vitamin och Parkinsons sjukdom.