in

Nu klassas Natural Cycles som preventivmedel – grundaren: ”Lika säkert som p-piller”

natural cycles hur säkert är det

Partikelfysikern Elina Berglund startade Natural Cycles för att erbjuda en preventivmetod utan biverkningar. Nu får appen, efter många års kamp, klassas som preventivmedel. Men hur säker är den egentligen? Och varför har det dröjt så länge för den att få kallas preventivmedel? Vi har pratat med Elina Berglund. Mer

Elina Berglund var inte ens 30 år fyllda när hon arbetsledde ett av de team som var med och upptäckte Higgspartikeln, en upptäckt som belönades med Nobelpriset i fysik. Då bodde hon i Schweiz och arbetade som partikelfysiker på ett laboratorium, men kort efter Higgs-upptäckten bestämde hon sig för att sadla om.

Elina och hennes man fick idén om att ta fram en preventivmetod som var enkel och utan biverkningar, eftersom hon själv var i behov av det. Hon använde sin kunskap inom partikelfysik och avancerad statistik för att utveckla en algoritm som kunde tala om för henne när det var säkert att ha sex utan att riskera att bli gravid.

– Snabbt insåg vi dock att det fanns ett stort hål på marknaden och detta var en produkt som många kvinnor både vill ha och behöver, så vi sa upp oss på forskarjobben för att göra algoritmen till en mobil app, säger Elina Berglund.

Genom att dagligen ta tempen på sig själv och föra in resultatet i appen får man veta om man har en röd dag (då det är möjligt att bli gravid och måste skydda sig på annat sätt) eller grön dag (då det är säkert att ha oskyddat sex).

Får kallas preventivmedel

Förra året förbjöd Läkemedelsverket Natural Cycles från att marknadsföra hur säkert är natural cyclessig som ett preventivmedel, vilket var ett stort bakslag för företaget. Men under torsdagen kom beskedet att Natural Cycles nu får klassas som preventivmedel efter att ha blivit godkänt av den tyska inspektions- och certifieringsorganisationen Tüv Süd.

Natural Cycles har funnits på marknaden i flera år. Hur kommer det sig att det har dröjt så länge för appen att bli godkänd som preventivmedel?

– Det har varit otroligt mycket jobb med granskningar, kliniska studier och argumentationer om vilken riskklass vi hör hemma i. Vi är den första appen och vi är den enda fertilitetsmonitorn på marknaden som är godkända och klassificerade som preventivmedel. Som mycket annat är så är allting lite krångligare första gången det ska gå igenom.

[adSpace placement=”manual”]

Hur säkert är Natural Cycles som preventivmedel, om man jämför med tillexempel p-piller eller spiral?

– De kliniska studier som vi har utfört, och fortsätter göra internt som en del av vår certifiering, visar att Natural Cycles effektivitet som preventivmedel ligger på samma nivå som p-piller. Då är det både vad det gäller så kallat metodfel, det vill säga att fem av 1000 kvinnor blir gravida per år för att appen ger en felaktig grön dag, och typisk användning, att sju av 100 kvinnor blir gravida på ett år av andra anledningar, det vanligaste är att kvinnan väljer att inte skydda sig trots röd dag. Preventivmedel som sitter inne i kroppen såsom spiral och p-stav, där mänskliga faktorn inte spelar någon roll, är typisk användning betydligt lägre.

Appen funkar jättebra för många, medan andra säger att de blivit gravida eller till exempel haft röda dagar hela tiden. Hur tänker du kring det?

– Tyvärr så finns det inget preventivmedel som är 100 procent säkert, så graviditeter kan alltid förekomma om man har samlag. Och preventivmedlet som man har inne i kroppen, såsom spiral, är mer effektivt då den mänskliga faktorn inte spelar roll. Om en kvinna som använder Natural Cycles ofta glömmer att mäta sin temperatur, av någon anledning mäter fel och har dålig data, eller om hennes cykel är väldigt rubbad så att hon nästan aldrig har ägglossning, så kommer hon att få många röda dagar då vår algoritm alltid tar det säkra före det osäkra. Det är alltså viktigt att poängtera att kvinnan och hennes partner måste vara ok med att använda kondom på röda dagar för att inte bli gravida.

Vad är största fördelen med Natural Cycles jämfört med andra preventivmedel?

– Att det inte har några biverkningar, vilket andra traditionella preventivmedel har.

Vad vill du säga till folk som är oroliga för att använda Natural Cycles?

– Läs på ordentligt om olika preventivmedel och speciellt om Natural Cycles – vad som krävs av dig och din partner. Om ni inte är villiga att skydda er på röda dagar så kanske det är bättre med ett annat preventivmedel, exempelvis spiral, där det krävs mindre av användaren.