in

Myt eller sanning? Vi ger dig svaren på de 4 vanligaste skönhetsfrågorna!

skonhet

Blir håret verkligen grövre av rakning – och hur är det egentligen med hudkräm nu på vintern? Skönhetsmyterna är många, men var bara lugn! Veckorevyn.com ger dig svaren på de stora frågorna här i livet 😉 Mer

1. ”Håret blir grövre av rakning”.

FALSKT. När det kommer till hårväxt har man hört både det ena och det andra. Som att rakning gör hårstråna grövre, att klippa får håret att växa snabbare, etcetera. Hur fungerar det egentligen med håret som ju, likt naglar, faktiskt är dött när det växer ut?

Magnus Lindberg, professor i dermatologi säger till Förmiddag i P4 att det inte finns några belägg för att hårväxten skulle bli varken grövre eller snabbare av rakning. Hårväxten på de olika delarna av kroppen beror nämligen på gener och i vissa fall även könshormoner. Arm- och benhåren styrs av våra gener medan håret i ansikte, armhåla, bröst och huvud styrs av balansen av könshormoner i kombination med generna. Könshormoner har ju olika aktivitet genom livet och därför får killar exempelvis skägg i tonåren och äldre människor tunnare huvudhår. Vi föds alltså med olika förutsättningar gällande vår behåring som hittills har visat sig vara väldigt svåra att påverka, trots otaliga studier. Magnus tror att myten om hårväxten kommer från att det känns som att håret är grövre när det växer ut, något som alltså inte stämmer.

shave

2. ”Kluvna hårtoppar kan inte repareras”.

SANT. Med den enorma uppsjö av hårprodukter som existerar – allt från schampoon till inpackningar och oljor – är vi många som testat ”allt” för att laga våra kluvna toppar. Sanningen är att den enda lösningen är att klippa rubbet för att låta nytt, friskt hår växa ut. För att undvika detta, ta istället hand om håret med inpackning vid tvätt och värmespray vid fönande innan det klyver sig.

3. ”Huden blir uttorkad av kräm”

SANT. Izabela Buraczewskas avhandling, publicerad av Uppsala Universitet, ger svaret som vi egentligen inte vill höra. Även om ansiktskrämer återfuktar för stunden så gör de huden uttorkad i längden – de rubbar nämligen hudens egen fettproduktion. Izabelas forskning visar att de enklast sammansatta hudkrämerna av vatten, olja och emulgeringsmedel ger upphov till samma genaktivitet som uppkommer efter en hudskada. Då vill vi inte ens tänka på ”vanliga” hudkrämer med dess långa innehållsförteckningar! Faktum är att endast 15 procent av oss är i riktigt behov av hudkräm: resten har normal hy och torkar alltså ut den i onödan. Bästa tipset är att helt enkelt sluta smörja in sig så att huden kan återuppta sin egen fettproduktion.

torr hy

4. ”Man måste inte slänga smink efter utgångsdatumet”

FALSKT. VeckoRevyns sminkbloggare Helen Torsgården skriver om undersökningar som visar att vi spar smink i upp till sex år efter passerat utgångsdatum. Känner du dig träffad? Även om det inte syns på utsidan så samlar smink snabbt på sig bakterier och skadliga gifter vilket kan leda till hudproblem och ögoninfektioner. Helen tipsar om att följa rekommendationerna på baksidan av sminkförpackningen med undantag för mascaror som bör bytas ut var tredje månad.

Psst… Glöm inte att hålla din necessär ren – den är en riktig guldgruva för bakterier! Läs vår enkla steg- för steg guide här!

smink

5. ”Schampoo – balsam – inpackning är den rätta ordningen”.

FALSKT. Vi har fått lära oss att den rätta ordningen är att köra schampoo – balsam – inpackning, men det är helt fel! Rätt sätt är att börja med schampoo sedan köra inpackning och avsluta med balsam. Schamponeringen öppnar upp hårets fjällskikt och balsamering stänger igen det. Därför är det viktigt att köra inpackning, som tränger in i fiberskiktet och reparerar slitningarna i strået, däremellan. Som nämnt i denna lista så går ett kluvet hårstrå inte att reparera, därför är det viktigt att följa denna metod!

– Inpackningen kan inte jobba om du har lagt i balsam, då är ju hårstråna slutna igen. Du måste applicera balsam efter din inpackning, annars lämnar du håret med fjällen öppna och det blir oerhört sårbart vid styling, säger kändisfrisören Rickard Pååg till MåBra.

fabulous