in

Allt du vill veta om livmodertappen – därför är det viktigt att du gör dina cellprov

ägglossning livmodertapp
Bildkälla: therapractice / Pixabay

Vad vet du om livmodertappen, egentligen? Hur ser den ens ut, och varför får man cellförändringar just där? Mer

Den allra, allra nedersta delen av livmodern kallas för livmodertappen, eller ibland för livmoderhalsen. Men hur mycket vet du om den egentligen? Hur ser den ut? Vad händer med den när man är gravid, och vad innebär det att ha cellförändringar just där? Vi reder ut.

Vad är skillnaden mellan livmodertappen och livmoderhalsen?

Vissa menar att det inte är någon skillnad mellan livmodertappen och livmoderhalsen, utan det är bara två olika ord för en och samma sak. Enligt Vårdguiden 1177 är livmodertappen en del av livmoderhalsen, närmare bestämt den allra nedersta delen. Livmoderhalsen är i sin tur den smalaste och nedersta delen av livmodern.

livmodertapp längd
Bildkälla: LJNovaScotia / Pixabay

Vad beror cellförändring i livmodertappen på?

Cellförändringar i livmodertappen orsakas till största delen av HPV-virus. HPV-viruset sprids via all typ av sex, och det finns över hundra olika typer av viruset. I de flesta fall är viruset helt ofarligt, men ibland kan det leda till att man får cellförändringar, vilket i sin tur kan utvecklas till livmoderhalscancer (kom ihåg att de flesta cellförändringar i livmodertappen alltså är helt ofarliga!) De flesta som drabbats av HPV märker inte av det. Det går att vaccinera sig mot HPV, och för att vaccinet ska få bäst effekt ska detta helst göras innan ens sexuella debut. Men ett HPV-vaccin ger inte ett hundraprocentigt skydd mot livmoderhalscancer och därför är det viktigt att man även går på sina cellprovskontroller.

Därför är det viktigt att du gör dina cellprov

Det är ovanligt att cellförändringar i livmodertappen ger några symptom, och därför är största chansen att upptäcka cellförändringar i tid att regelbundet göra cellprov. Från det att du är 23 år kallas du som har en livmoder till cellprov regelbundet (ungefär var tredje år), och det är viktigt att man gör sina cellprov. Detta då ju tidigare cellförändringar upptäcks, desto mindre är risken att dessa utvecklas till livmoderhalscancer. Den absolut vanligaste typen av cellförändringar läker oftast av sig själv, och löper ingen risk att utvecklas till cancer. Men i de fall där vården bedömer att det finns en risk att cellförändringarna kan utvecklas till cancer, kan dessa tas bort genom en enkel operation.

Att regelbundet göra cellprov har visat sig vara ett effektivt sätt för att förhindra livmoderhalscancer. Sedan provtagningen infördes i slutet av 1960-talet har insjuknandet och dödligheten i livmoderhalscancer minskat till mindre än hälften. Om du är osäker på när du senast gjorde ett cellprov, eller är rädd att du missat din kallelse, kan du kontakta en barnmorska eller gynekolog.

Hur går ett cellprov till?

Vill du veta hur ett cellprov går till? Här kommer en liten video!

Livmodertappen placering: Hur långt ner sitter livmodertappen och kan man känna den?

Livmodertappen, eller livmoderhalsen, är mellan två till tre centimeter. Men precis som med mycket annat är detta väldigt individuellt. Livmodertappen kan vara både kortare och längre, och sitta olika högt upp och långt ner. Vissa kan känna den, andra inte.

Vad händer med livmodertappen innan mens, under mens och vid ägglossning?

Livmodertappen förändras i takt med din menscykel, där den öppnar och stänger sig under olika delar av cykeln. Före ägglossningen är tappen stängd och hård, under ägglossningen är den tvärtom mjuk och öppen, och under mensen är den öppen men hård.

Vad händer med livmodertappen när man är gravid?

livmodertappen gravid mens
Bildkälla: Camylla Battani / Unsplash

Livmodertappen brukar mjukna i slutet av en graviditet. Det kan göra så att du får mer flytningar än tidigare. När du ska föda barn behöver livmodertappen öppna sig, förkortas och plattas ut. Om du fött barn tidigare brukar livmodertappen öppna sig snabbare, ungefär en centimeter i timmen, jämfört med ungefär en halv centimeter i timmen om du föder barn för första gången. Men det är väldigt individuellt och kan gå både snabbare och långsammare. När livmodertappen öppnat sig helt brukar hålet som barnet ska komma ner i slidan genom vara ungefär 10 centimeter i diameter.

Kan livmodertappen utplånas?

När man pratar om att livmodertappen utplånas menar man den process som sker när tappen plattas ut och blir kortare i samband med att man ska föda barn. Det är alltså inte så att den bara hur som helst försvinner! Efter förlossningen stänger sig livmodertappen igen, men det kan ta lite tid. Om du upplever några som helst besvär efter förlossningen ska du ta kontakt med vården.

Källor: Vårdguiden 1177, Gravid.se