in

Låt inte julen ge dig ångest – 7 tips på hur du hanterar julfirandet

tips för att minska ångesten i jul
Källa: Unsplash/Daniil Silantev

Nu lyser julbelysningen på våra gator, julskyltningen är igång och julstjärnorna är upphängda. Många av oss tycker att julen är mysig, men den kan också vara förenad med ångest. Här är 7 tips på hur du hanterar julen så smärtfritt som möjligt. Mer

Det finns ofta höga förväntningar på högtider och kring ledigheten. Där är julen verkligen inget undantag. De orimliga kraven och strävan efter perfektion gör att många känner ångest kring denna högtid. Ett bra sätt att minska ångesten är våga börja sänka kraven och inte lägga alltför mycket tid på julen.

1. Bojkotta julen

Ja, man får välja att inte fira jul! Bojkotta denna dag och planera istället in en filmkväll. Det kan vara skönt att se julafton som en vanlig dag och precis som alla andra dagar så tar den slut.

2. Jobba under julen

Det är bra ob-timmar kring jul och du kan passa på att tjäna lite extra. Har ditt jobb stängt under jul? Engagera dig i soppkök eller andra välgörenhetsprojekt. Det är obetalt men du får dagen att gå och gör något bra.

3. Fira jul på ditt sätt

Du kanske inte vill fira jul med din släkt? Eller så har du ingen att fira med? Många känner sig ensamma kring jul och blir därför ledsna och nedstämda. Samla ihop vännerna för ett eget julmys. Laga mat tillsammans och spela lite spel. Det finns garanterat personer runt dig som känner precis som du.

4. Bjud in dig själv

Har alla dina vänner planer på jul? Fråga om du kan få följa med och fira.

5. Be folk att hjälpa till

Är det du som lagat mat? Du som handlar alla julklappar? Du som bär upp allas förväntan kring julen? Det kanske är anledningen till att du inte är så peppad på att fira jul. Glöm inte att dela upp ansvaret. Det blir mysigt om ni alla hjälps åt. Anordna en knytis eller strunta i julklapparna. Det är dyrt att fira jul och stå för alla kostnader själv.

6. Skippa sociala medier

Försök att undvika sociala medier under julen. Att se hur alla andras jul gör sällan saker och ting bättre.

7. Packa väskan och dra

Res iväg själv eller med en kompis. Julen gör sig inte lika påmind om du är någon annanstans än hemma.

Här är Soraya Hashims bästa tips för dig som inte gillar julen