in

Läs chatten om träning och hälsa!

85yqt545koes7km2s633ief8i2bmkb9
Läs chatten om träning och hälsa!

Svårt att komma igång med träningen? Behöver du tips på nyttiga mellanmål? Erika Kits Gölevik från ToppHälsa chattade live i fredags om träning och hälsa! Läs hela chatten här!

Mer

85yqt545koes7km2s633ief8i2bmkb9

Läs Erikas alla svar om träning, mat som är bra för hyn och sanningen om celluliter…

Moderator: Okej, dags för träningschatt med Erika! Kom igen, och ställ massor med frågor nu! /Moderator-Linnea
Maria P: Om man jämför havredrycker mot vanlig mjölk är det ok näringsmässigt? Hur bra är havreprodukterna oatly?
Erika: Havredryck är nyttigt. Väljer du dessutom varianten med tillsatt kalcium så är det ännu bätttre. Dock är vanlig mjölk minst lika nyttigt, så så länge man inte är allergisk så tycker jag att man ska välja vanlig mjölk.
Nattmackan: Är sushi nyttigt? Hur onyttigt är sushi riset?
Erika: Ja, sushi är nyttigt. Speciellt om man jämför med annan ”snabbmat” som ofta är rätt fet. Sushiriset är sötat och är därför inte riktigt lika nyttigt som till exempel fullkornsris. Däremot får ris ett lägre GI när det är kokt men kallt. Fisken är dessutom packad med superdupernyttiga omega3-fetter.
sandra: hur stretchar man utsidan lår? som e bra att göra när man löptränar. har inte lyckats få till den….
Erika: En stretch som är kanon för lpare som stretchar utsida lår och ner över knät är om du korsar benen och böjer dig snett framåt åt det håll som det främre benet pekar.
rebecka: Är sojaprodukter nyttigare än mjölkprodukter?
Erika: Soja är jättenyttigt och proteinrikt, men mjölk är också supernyttigt med kalcium och d-vitamin.Båda är bra – blanda och ta det du känner dig sugen på. Om du inte har problem men mjölkmage (många blir svullna och bubbliga av mjölk) så är soja bättre.
Christina: Hjälper det verkligen något att ta en kortare joggingtur på 20- 30 min eller måste man hålla tempot uppe en längre stund?
Erika: 20-30 minuter är jättebra! Joggar du 20 minuter kommer din kondition förbättras jättemycket!
Sandra Larsson: Hej Erika!! Jag va me i Portugal, vilken upplevelse!! Ska åka nästa år också! Så jag vill egentligen bara tacka för en underbar resa!! Kram från Sandra
Erika: Ja visst var det fantastiskt! Tack själv – jag vill bara tillbaka. ps. snart ska vi lägga ut massa bilder från portugal på www.topphalsa.se. Missa inte! : )
malin: Om jag ska välja mellan quorn och kött, vad är nyttigast?
Erika: Jag tycker inte att man ska välja – ta båda! Quorn är fettsnålt och proteinrikt. kanonmat. Men kött är också fettsnål, proteinrikt och dessutom packat med järn som är jättteviktigt att få i sig. Speciellt som tjej. Många tjejer som känner sig trötta och sega kan ha järnbrist.
Malin: Gojibär, är de så otroligt nyttiga som jag läste i tidningen fitness? Skall prova dem, men de är ju så dyra.
Erika: Gojibär är packade med antioxidanter som hålller oss friska och pigga. Antioxidanter finns dock i all färgrik mat (svart ris, apelsiner, tomater och BLÅBÄR etc är kanon.) Tänk: ju mer färg, desto nyttigare. Goji är absolut nyttigt, men känns det dyrt satsa på blåbär som är en bra budgetvariant.
ellen: har du något tips på ett bra, nyttigt och gott mellanmål att äta under eftermidaggen?
Erika: Här är några favoriter: Riskaka eller knäcke med avokado, örtsalt och solros-skott. Sojayoghurt eller vanlig yoghurt med lite nötter och frukt (GOTT!) keso med fruktsallad. grov smörgås med avokado eller keso och kalkon. Smooothie gjord på bär och yoghurt.
Sandra Larsson: jag vill ha ett gott mellanmål som är lätt att ha med sig eller göra på jobbet…tips?? tack!
Erika: Rågkusar är superbra bröd som håller sig fräscht. Gör en macka och ha med i väskan. Eller morotsstavar, ett par valfria frukter,en näve blandade nötter. Kokt ägg och makrill i tomatsås är favoriter hos GI-freaks.
anna: Man brukar säga att man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare. Stämmer detta?
Erika: : ) Ja det talesättet är faktiskt ganska vettigt, så länge man äter middag som en hyffsat välbärgad tiggare. Men det stämmer att du behöver som mest energi på morgonen och vid lunch – för attt orka hela dagen. Men middagen är också viktig.
Carolina: Vilka är de viktigaste sakerna att tänka på då man handlar skor att springa i?
Erika: Att handla skor som passar DIG, och att inte köpa för små skor. Be att få provspringa skorna i butikenn. Går du till exempel löplabbet så är det grymma på att se hur du rör dig och vilken typ av sko som passar bäst. Täänk att skorna ska vara en storlek större än vanliga skor – då foten sväller när den blir varm…
Carin: Jag har hört att konditionsträning är bäst om man vill gå ner i vikt. Stämmer det?
Erika: Konditionsträning sätter fart på kaloriförbränningen och är således bra för att gå ner i vikt. Men på sikt är även styrketräning bra – ju mer muskler du har på kroppen, desto högre grundförbränning har du. En musklig person brännner alltså mera när hon/han ligger i soffan, än vad en ”omusklig” person gör.
anna: Jag brukar äta lättkesella men lite funlightsaft och ibland frukt i till mellanmål. Är det ett vettigt mellanmål?
Erika: Ett riktigt fitnessmellanmål är det! Fick själv det tipset av en pt förra året. Supernyttigt, förutom att man inte ska hälla i sig för mycket saft med sötningsmedel. Men litegrann i kesellan är ju verkligen ingen fara…
Sofie: Jag är en normalviktig 17åring, dock har jag ett annat, lite pinsamre problem. CELULITER. hur gör man sig av med dessa? Tacksam för svar.
Erika: Dagens sanning: Typ ALLA har celluliter – smala som tjocka, vältränade som otränade. Det kan bli bättre av att man rör sig, äter nyttigt och (speciellt nyttiga fetter som finns i ex avokado och fet fisk är bra – de gör huden smidig och stark), samt dricker mycket vatten. För övrigt får man nog bara lära sig att gilla sin kropp som den är. Ve tittar på cellulite om man kommer glad. stolt och med ett stort leende? Ingen – då charmas man bara av leendent och den härliga personen…
Jenny: Hur ställer du dig till GI? Jag kan nästan ibland bli lite rädd för den här kolhydratshetsen som råder…
Erika: Gi som grund är bra – att man ska äta långsamma kolhydraer och skippa socker. Men jag tror absolut inte på att ta bort kolhydraterna helt. HJärnan behöver kolhydrater för att fungera (det är sant). Och om man tränar måste man ha kolhydrater för att få bra resultat. Jag tror att man måste känna efter vad som funkar för just en själv. Vissa behöver mycket kolhydrater för attt må bra och då SKA man käka det. Andra behöver midre och mår dåigt av för mycket – och då ska man lyssna på det…
karin: jag undrar vad som är den bästa träningen för smalare ben och smalare mage?
Erika: Hej. Jag skulle satsa på låmgsam jogging och promenader. Men tänk också på att det beror på hur man är byggd. Vissa har smala ben, andra breda – och allt är faktiskt jäkla snygggt.
Vera: Vad tycker du om måltidersättning typ Nutrilett? Är det ett bra sätt att tappa vikt?
Erika: Inte alls bra enligt min mening. Det slutar bara med att man bli skithungrig och går upp allt igen efter några dagar. Satsa på bra mat och lagom träning istället!
Kajsa: Tips på god fredagsmys mat som ändå inte är jätteonyttig??
Erika: Grilla! Nu är ju våren här och allt som kan läggas på grillen är i princip nyttigt. Förutom möjligen korv, om man inte väljer en med hög kötthalt. Annars är faktiskt tacos väldigt nyttigt om man skippar chipsen till. fast på en fredag tycker jag banne mig att man ska unna sig lite chips också. Hälsa är att njuta också. Eller gör god kycklingfilé eller fläskfile med chili, ingefära och koriander. Servera med en matig sallad.
Carro: Hur kan man träna upp sin rygg så man får bättre hållning?
Erika: Absolut! Jag skulle be om hjälp på gymmet, så sättter de ihop lite övningar åt sig. Min kollega anna började med kickboxning för att få bätter hållning och bli av med ryggont – hon tyckte det var kanon! Vanligast är att man behöver träna musklerna mellan skulderbladen och axlarna för att bättra på hållningen. Samt sträcka ut bröstmusklerna lite.
Kajsa: Tycker du att det är okej med en onyttig dag i veckan, då man får äta precis VAD man vill och HUR MYCKET man vill?
Erika: Helt klart! Jag tycker att man verkligen BÖR ha en sån dag. Annars bli hälsa trist och det ska det inte vara….
Ida: hej! jag undrar vad step up ger mest? får man samala ben och går man ner i vikt av att hoppa runt på brädan?
Erika: Step up ger tonade och snyggt muskulösa ben. Pus att det sätter fart på förbrännningen. dessutom är det sjukt kul – tycker jag iallafall…
Simone: Hur ska man träna för att få bort fettet i sidorna?
Erika: Det går tyvärr inte att punktförbränna fett, vissa får det på häcken, andra runt midjan – the bitter truth. Men om du vill få fart på förbränningen är lågintensiv konditinsträning typ cykling, simning, promenader och joggning bra!
Ebba: Hej, kan man träna även om man känner sig snuvvig? Eller hur länge ska man vänta? SKa man vara helt frisk? 🙂 Tack!
Erika: Har du ont i halsen och känner dig seg ska du absolut vänta! Har du varit snorig en längre tid men känner dig ok för övrigt så kan du träna lite försiktigt så länge du lyssnar på krroppen och inte gör mer än vad som känns bra.
Kajsa: Jag vill gå ned 4-5kg på ca 2 månader. Hur gör jag för att klara av att hålla mig kvar och inte gå upp alltihop igen?
Erika: Ta det långsamt och försiktigt. Det är det enda som fungerar i längden. Nyttig mat regelbundet (frukost, lunch, middag och 2 mellanmål) Hoppa ALDRIG över måltider. Gällande träning så är morgonpromenader ett populärt sätt att få fart på fettförbränningen. Satsa på det, jogga ibland och kör lite styrka varje vecka så ska du se att det går kanon.
Emma: Hej! Jag undrar hur man vet när man är frisk nog att träna efter en rejäl förskylning?
Erika: Lyssna på kroppen. Hur känns den? Är du råsnorig är du inte tillräckligt frisk. Har du ont i kroppen eller i halsen – ska du inte träna. Ett bra sätt ä också attt träna med pulsklocka – visar den att du har högre vilopuls än vanligt så är det en indikation på att du bör ta det lugnt.
lovisa: hej jag skulle vara så tacksam om du kan ge mig tips hur jag kan stoppa mitt sötsug. jag försöker så gott jag kan med att äta bra mat och frukt men ja kan verkligen inte sluta tänka på godis och annat gott. tack
Erika: Jag känner igen problemet.. ; ) Speciellt vissa perioder i månaden… Ha lite torkad frukt till hands när det är som värst. (Testa torkad mango – apgott!). Lite nötter funkar också bra. Sen om du har en 7 eleven i närheten. Deras yoghurtglass är socker och fettfri. Funkar riktigt bra när det krisar!
Amanda: Vad är det mest effektiva sättet att få upp sin kondition?
Erika: Löpning! Suveränt!
Amanda: Hur ska jag göra om jag vill få upp min kondition till sommaren?
Erika: Börja jogga i din egen takt. Eller satsa å annan konditionsträning som du tycer är kul. Den bästa träningen är den som blir av… I förra numret av topphälsa finns blossoms kom i gång-skola i joggning. Den är kanon. Ring oss på redaktionen om du vill beställa ettt ex.
melis: Är det sant att måltidsersättning som nutrilett sänker förbränningen i kroppen ”förevigt”? Om man använt det en/två gång per år under flera år? Läste det i en tidning 🙂
Erika: Det låter ju rätt radikalt tycker jag… däremot tror jag att man kan rubba balansen och förbränningen i kroppen om man håller på att laborera med pulver och sånt. När kroppen inte får mat reagerar den nämligen med att spara all energi den får och strypa fettförbränningen för attt ha något kvar om ”svälten” den blir utsatt för skulle bli långvarig. På så vis försämras din förbränning och det kan nog ta ett litet tag med vanlig nyttig mat innan den funkar som vanligt igen.
Olivia: Varför är det mycket jobbigare att springa än att gå i ett ungefär lika snabbt tempo?
Erika: Förmodligen för att din kropp och dna muskler inte är vana vid att springa. Börjar du springa regelbundet så kommer du inte känna lika stor skillnad så länge du håller samma tempo.
Frida: Jag kommer ihåg när du jobbade på FRIDA! Då läste jag den alltid, tyckte du var superbra 🙂 Det var tråkigt att du slutade! Men ännu roligare att se dig här. Hur som helst undrar jag om promenader är bättre än jogging? Hörde nämligen någon som sa det, men jag tycker det låter underligt ..
Erika: Vad kul! ; ) Det beror på vad man är ute efter. Promenader är kanonträning om man bara vill röra på sig, bli piggare och ev få fart på förbränningen. Joggning där emot gör att du får bättre kondition, det gör inte promenader.
anna: Har du provat eller dricker du aloe vera?
Erika: Jag har bara smakat, men har hört folk som tycker attt det är väldigt bra. Speciellt om man har lite problem med magont och så…
Sofia: Jag tränar tre gånger i veckan, varvar styrka med kondition och kör med hård intensitet. Saken är den att jag är 173 cm lång och väger 66 kg, skulle vilja gå ner ett par. Äter väldigt nyttigt och regelbundet, men hur många kalorier ska jag egentligen äta?
Erika: Jag tycker att det låter som att du väger väldigt lagom! Tränar du hårt är dessutom en stor del av din kroppsvikt muskler. Om du vill gå ner på ett sunt sätt skulle jag säga att ca 2000 kalorier är rätt lagom. På www.svartaladan.se finns ett bra test där man kan få fram ungefär hur mycket man bör äta.
E: Om man ska upp och träna på morgonen, är det bäst att ha ätit frukost eller ska man vänta?
Erika: Ska du träna ordentligt, typ jogga eller styreträning eller liknande rekommenderar jag att du käkar innan. Promenad eller yoga funkar dock bra utan om du käkar direkt efter.
Moderator: Erika chattar i ytterligare tio minuter! Kom igen nu!
Erica: Hej! Är 22 år, 168 lång och väger 63kg. Tränar jogging, crosstrainer, powerwalk, styrketräning och poweryoga blandat ca 6 dagar/veckan. Äter även nyttigt. Vill bli av med ett par kg, vad kan du rekommendera? Ngt att tänka på?
Erika: Först och främst. Din vikt just nu är bra! Det låter som att du kör rätt hårt. Kanske skule du behöva softa lite mera. Kroppen behöver vila för att du ska hitta balans så att du kan gå ner. Unna dig även något onyttigt ibland. Det sätter fart på förbränningen!
Sara: Har haft benhinneinflammation i ca 2 månader (det gjorde ont när man sprang och gick). Nu känns det bättre och undrar om jag ska våga mig på en löptur? Vad är det bästa sättet att starta om?
Erika: Börja med attt promenera och jogga bara korta bitar för attt se hur det känns. Öka sedan på nästa pass och fortsätt så tills du joggar hela tiden. Var supernoga med att ha bra skor och med att stretcha ordentligt. Lycka till! : )
s: Jag läste i ett av dina tidigare svar att du inte tycker att man ska dricka så mycket lightsaft då det innehåller sötningsmedel. Beror detta på att man kan gå upp i vikt av sötningsmedlet eller varför anser du att det inte är så hälsosam?
Erika: För stora mängder sötningmedel är nte nyttigt. dessutom triggar sötningsmedel – liksom socker – sötsuget. Jag tycker att man ska äta så naturligt som möjligt. Hellre lite socker än massor av sötningsmedel… lagom är bäst…
Elli: om jag vill bli fastare i kroppen, inte nödvändigtvis gå ner i vikt, hur borde jag träna och äta?
Erika: Kombinera träning du gillar (ridning, dans, jogg, aerobics, jympa – vad som helst) med lite styrleträning. Köp hem en pilatesboll, det är ett superbra verktyg för att trimma hemma!
Hannah Arnhög: Sådana där proteinbars man kan hitta på 7-eleven, är de okej eller?
Erika: Jag tycker att de är okej, lite beroende på vilka man väljer. Vissa är typ som godis – fast hey – lite godis är ju också okej ibland eller hur… ; ) Vill du att den ska vara så nyttig som möjligt välj en med mkt protein och lite socker. Alternativt en nöt- och frukt bar eller liknande som är naturliga och bra.
melis: Funkar det gammla hurmorstricket men äppelcidervinäger i ett glas vatten före frukost för att kickstarna ämnesomsättningen?
Erika: Det äppelcidervinäger gör är att det sänker GI på det du sedan äter, vilket gör att din blodsockerkurba blir jämnare och du hålller dig mätt längre. Me det är inte värt att dricka det – bara äckligt. Satsa hellre på pressad citron i ett glas vatten på morgonen och ringla lite vonäger över salladen till lunch istället.
Moderator: Nu avslutar vi fredagschatten för den här gången! Tack för alla superbra frågor! Erika har haft fullt upp! Håll ögonen öppna efter nästa chatt! /Moderator-Linnea
E: Finns det ngn mat som är särskilt bra för hyn? Har en del finnar, blemmor osv…
Erika: Fisk, avokado, nötter, grönsaker, ägg, kyckling med mera. Tänk ”ren” och färgrik mat. Jag tycker själv att hyn blir bätter när jag äter så och undviker socker, vitt mjöl etc. Vet även attt Cameron Diaz tänker lite så. Hon äter även ofta och lite – och hennes hy harbivit mkt bättre!