in

Läkare bekräftar: du kan vara allergisk mot träning

exercise allergic
filadendron

Att gå och träna har aldrig varit lättare att smita undan. Nu har läkare bekräftat att människor kan vara allergiska – och det är vanligare än man tror! Mer

Man har kommit på många ursäkter för att slippa träna i sina dagar. Det är allt ifrån att man inte äger några snygga träningskläder, att det är för kallt ute för att gå till gymmet eller att man har viktigare saker att göra (som att sova). Men nu har en allergispecialist fastställt att vissa människor kan vara allergiska mot vad som sker i kroppen under träning!

Det hela startade med en tråd på Fitness Reddit där personer påstod sig vara allergiska mot träning och fler och fler höll med om symptomen. Olika symptom som beskrivs i tråden är att lår, midja och ben börjar klia när det tränar kondition som gör att de inte kan fortsätta. Det är även många som håller med om att när dem tränar på en cross trainer så kliar det okontrollerat, oavsett vad de har för träningskläder.

Detta kan låta som något dessa människor hittar på, men det finns vetenskapligt bevis på varför man kan uppleva dessa reaktioner på träning.

Miguel Wolbert är certifierad allergiexpert och förklarar för Refinery29 att det vanligaste symptomen vid träning är just att det kliar, rinner i näsan, du kan rodna på huden eller få astma, precis som vid en allergi. Vid all form av energikrävande aktivitet ökar din temperatur i kroppen. Genom detta flödar blodet ut i huden och musklerna. I huden finns allergienheter som kallas mastceller som enbart finns för att vänta på att utlösas. Så när kroppstemperaturen ökar utsöndrar mastcellerna hormonet histamin som arbetar med immunförsvaret men även för att varna om allergier. Alltså kan man uppleva allergi-liknande symptom vid all form av temperaturförändring.

Dr. Wolbert berättar att i få fall finns det även människors vars överkänslighet gör att träning kan ge livshotande allergiska reaktioner, vilket är reaktioner i fler än en kroppsdel samtidigt. Men detta är alltså mycket ovanligt.

Detta betyder också att är man känslig för temperaturförändring vid träning, kan man även påverkas vid bastu eller ett varmt bad — till och med vid stress. En viss typ av mat som äts innan eller efter träning kan också påverka om du får en allergisk reaktion. Men detta är individuellt då nästan all form av mat någon gång rapporterats att det gett en allergisk reaktion för någon. Andra saker som kan öka histamin-nivåerna är om du druckit alkohol, tagit något läkemedel eller beroende på var du befinner dig i menscykeln.

Men upplever man dessa symptom behöver man inte sluta träna, bada, basta eller befinna sig i solen. Rekommendationen är att man tar antihistamin innan träning så de stoppar mastcellernas från att sätta igång, om man upplever detta som ett stort problem. Annars kan vi bara fastställa att vi har en helt legitim ursäkt för att inte hänga med och träna nästa gång någon frågar!