in

Elin fick kristallsjukan: ”Det var som att allt gick runt som i en karusell”

kristallsjuka symtom
Foto: Carolina Heza / Unsplash

Vad är kristallsjukan egentligen? Och vad kan man göra för att det ska gå över? Vi reder ut! Mer

År 2008 märkte Elin Malmström att något inte stämde. Som från ingenstans kände hon sig yr och hon lyckades inte göra någonting för att lindra besvären.

– Det kom plötsligt. Jag blev yr och det var som att allt gick runt, runt som i en karusell, säger hon.

Elin berättar att hon försökte att lägga sig ner, men då blev det bara ännu värre.

– Jag blev rädd förstås och trodde att något allvarligt hade hänt, säger hon.

Hon ringde Vårdguiden 1177 och de kom ganska snabbt fram till att det kunde röra sig om kristallsjukan. Elin rekommenderades att åka till en närakut för att träffa en läkare. Där fick hon lägga sig långt upp på en nedfälld brits så att huvudet låg utanför kanten. Läkaren höll om hennes bakhuvud med sina händer och vred huvudet åt sidorna, först åt ena hållet och sedan åt det andra. Då försvann nästan all yrsel direkt.

– Då slutade karusellen att snurra på en gång! Jag var så otroligt lättad, säger Elin.

Efter det har symtomen återkommit ett par gånger, men inte lika intensivt. Elin har då gjort rörelserna själv, som läkaren utförde på henne, och då har yrseln genast gått över. Så vad är kristallsjukan egentligen och varför gick symtomen över när Elin vred huvudet åt sidorna? Vi reder ut!

Vad är kristallsjukan och vad beror det på?

Kristallsjuka, även kallad godartad lägesyrsel, är en form av yrsel som uppstår när man har eller vrider huvudet i vissa positioner. En studie från Robert Koch-institutet kom fram till att ungefär 5 procent av befolkningen drabbas av kristallsjukan varje år och kvinnor drabbas två till tre gånger så ofta som män. Men vad är det som händer i kroppen? Jo, det finns små kalkkristaller i innerörats båggångar, som är en del av kroppens balanssinne. Kristallsjuka orsakas av att dessa lossnar och hamnar fel. Det är nämligen när du rör på huvudet som dessa kristaller börjar röra på sig och gör så att du känner yrsel. Det kan vara svårt att avgöra vad som orsakat att dessa kristaller lyckats hamna fel, men det kan bero på:

  • Något typ av slag mot huvudet
  • Hjärnskakning
  • Ett virus på balansnerverna
  • Förändringar i innerörats balansorgan på grund av hög ålder
  • Stress

Anledningen till att läkaren vred Elins huvud åt olika sidor är alltså för att kalkkristallerna ska hamna på rätt plats igen, vilket gör att den som drabbats känner sig mindre yr.

Kan kristallsjukan orsakas av alkohol, trötthet, vätskebrist eller stress?

Man kan känna sig yr av alla möjliga saker, så som stress, alkohol och vätskebrist. Det betyder inte nödvändigtvis att du drabbats av just kristallsjukan. Om du känner dig yr ska du ringa Vårdguiden 1177 för rådfrågning. Har du yrsel i samband med att du slagit i huvudet, har ont i bröstet, andnings- eller talsvårigheter eller feber och öronvärk? Då ska du ringa 112, enligt Vårdguiden 1177.

4 hemmaövningar för att bota kristallsjukan

Helene Wiberg, som är legitimerad naprapat, är en av de som hjälper till att behandla patienter som drabbats av kristallsjukan.

– Det är viktigt att säkerställa att det verkligen är kristallsjuka det handlar om och att utesluta andra orsaker till yrseln. Det gör man genom att göra en klinisk och neurologisk undersökning. När man säkerställt diagnosen kan vi behandla patienten.

Helene
Helene Wiberg, legitimerad naprapat. Foto: Privat

Om du drabbas av kristallsjukan kan du dels få ett program av en läkare eller sjukgymnast med rörelser att göra hemma. Du kan också få behandling på en mottagning där du kan få hjälp med att vinkla och röra på huvudet på rätt sätt. En del mottagningar har en behandlingsform där man tar hjälp av en speciell stol. Då sitter patienten fastspänd i stolen och den snurrar och vrids i rätt riktningar.

Oftast går kristallsjukan över av sig självt, men det kan ta upp till några veckor innan kristallerna kommit på plats igen. Om du besökt en läkare och vet att du drabbats av kristallsjukan finns det övningar som du kan göra för att få kristallerna på plats snabbare. Här kommer tre tips!

  • Rör huvudet i de positioner då du känner dig yr. Upprepa rörelserna för att få tillbaka kristallerna på sin rätta plats.
  • Testa att fokusera blicken på en fast punkt ganska långt bort.
  • Blunda och andas.

Helene rekommenderar att man gör en övning som heter ”Epleys Maneuver”. Den går ut på att vinkla huvudet i 45 graders vinkel åt båda håll i ett visst mönster.

– Den övningen kan vi som naprapater under behandlingen och vi visar också patienten hur de kan göra den själv hemma. 

Här kan du se hur man gör övningen Epley Maneuver hemma:

Bilkörning med kristallsjuka, är det okej?

Med tanke på att kristallsjukan innebär att du blir väldigt yr så är det en dålig idé att sätta sig bakom ratten i det tillståndet. Behöver du ta dig till läkaren? Be om skjuts eller ring en taxi!

Behöver man sjukskrivning vid kristallsjuka?

Vanligtvis sjukskrivs man inte vid kristallsjuka, enligt Läkemedelsboken. Har man återkommande besvär så kan vissa få ändrade arbetsuppgifter eller ta en sjukdag, men en sjukskrivning är ovanligt.