in

9 frågor och svar om kopparspiraler

kopparspiral mens biverkning
Bildkälla: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

Kopparspiralen är ett hormonfritt preventivmedel som ger ett säkert skydd mot graviditet, men vilka är biverkningarna? Och hur fungerar kopparspiralen i kroppen? Här är allt du behöver veta. Mer

Det finns en hel del preventivmedel där ute, men hur vet man vilken som passar en bäst? En kopparspiral innehåller inga hormoner och ger ett säkert skydd mot graviditet, men när passar den och när passar den inte? Vi har pratat med barnmorskan Charlotta Dahlin och bett henne reda ut lite frågetecken.

Hur fungerar en kopparspiral?

Spiralen är i själva verket T-formad och består av koppartrådar som är virade runt själva T:et. Den är bra några centimeter stor. En kopparspiral är ett hormonfritt preventivmedel, där det istället är kopparjoner som påverkar miljön inne i livmodern för att spermier inte ska trivas där.

– Kopparjonerna påverkar bland annat spermiernas rörlighet och är embryotoxiskt, det vill säga att embryot inte kan överleva i den miljön där kopparspiralen verkar. På grund av det så är kopparspiralen också den mest effektiva metoden om man behöver en akut preventivmedelsmetod, och kan sättas in upp till fem dygn efter ett oskyddat samlag. Till skillnad från akut p-piller så är kopparspiralen, om den sätts in i rätt tid, ett mycket säkert skydd mot oönskad graviditet, säger Charlotta.

118765109 933737417138661 563734512532757846 n
Charlotta Dahlin jobbar som barnmorska på en ungdomsmottagning.

Vilka fördelar finns med en kopparspiral?

För dig som inte vill påverka kroppen med hormoner, men samtidigt skydda dig mot en oönskad graviditet, är en kopparspiral ett bra alternativ. Den ger också ett säkert skydd mot graviditet, och efter insättningen krävs ingenting av användaren. Jämfört med ett p-piller som man måste komma ihåg att ta varje dag.

– En kopparspiral är den enda hormonfria långtidsverkande preventivmedelsmetoden, förutom sterilisering, och vissa önskar av den anledningen en kopparspiral. Vissa väljer också kopparspiral som akut preventivmedelsmetod. Alla tjejer vill inte heller bli blödningsfria, som man ofta kan bli om man använder exempelvis en hormonspiral. Med en kopparspiral fortsätter kvinnans menstruationscykel på samma sätt som tidigare, säger Charlotta.

Och vilka nackdelar finns? Vad händer med mensen?

Däremot skyddar inte en kopparspiral mot könssjukdomar. Den kan dessutom ge biverkningar i form av mer smärtsamma menstruationer och rikligare blödning vid mens.

– Därför rekommenderas generellt inte kopparspiralen till dem som redan har smärtsamma menstruationer och behöver byta menskopp eller skydd ofta på grund av riklig blödning, säger hon.

Hur stor är risken att bli gravid trots kopparspiral?

En kopparspiral ger ett 99 procentigt skydd mot graviditet, enligt Pearl Index. Det går bra att använda kopparspiral även om du inte har varit gravid eller fött barn. En kopparspiral påverkar inte heller dina chanser att bli gravid i framtiden om du väljer att ta ut din spiral.

Hur går det till vid insättning av kopparspiralen?

För att sätta in en kopparspiral måste man besöka en barnmorska eller en gynekolog. Innan det görs får man komma på besök och prata om de olika stegen vid insättning och om hur det brukar kännas.

– Ofta har man blivit ombedd att ta smärtlindrande tabletter innan insättning, och många mottagningar använder TENS-apparater vid insättning av spiraler som ytterligare smärtlindring, säger Charlotta.

– Att sätta in en spiral kan känns som kraftig mensvärk i ungefär 10 till 20 sekunder, men det brukar gå över snabbt. För vissa känns det nästan inte alls, säger hon.

När spiralen är på plats ska den inte kännas överhuvudtaget, men första tiden efter insättning brukar livmodern reagerar på att spiralen finns där.

– Det kan göra att man de första månaderna besväras av återkommande mensvärk och mellanblödningar. Vissa beskriver det också som att det under en sekund kan göra ont i magen och därefter gå över spontant. Om man känner av själva spiralen bör man kontakta en barnmorska för rådgivning och eventuellt göra en undersökning för att se att spiralen sitter rätt, säger hon.

Hur går det till vid uttagning av kopparspiralen?

En kopparspiral bör tas ut eller bytas ungefär vad femte år. För att ta ut en kopparspiral behöver man igen boka tid hos en barnmorska eller en gynekolog.

– Barnmorskan tar tag i trådarna till kopparspiralen med hjälp av ett instrument och drar ut spiralen. Det brukar inte kännas att ta ut en spiral, vissa upplever en lätt molande mensvärk i samband med att spiralen tas ut men den brukar snabbt gå över, säger hon.

Kan man få kopparförgiftning av en kopparspiral?

Enligt Läkartidningen har del kvinnor som använt kopparspiral rapporterat symtom som liknar de vid kopparöverskott, till exempel huvudvärk, yrsel, illamående och andningspåverkan.

Kan man bli kopparförgiftad av en spiral?

– Det finns inget vetenskapligt samband mellan kopparförgiftning och kopparspiral. Trots att något samband inte har kunnat fastställas i forskningen är det såklart viktigt, såsom vid all preventivmedelsrådgivning, att lyssna på vilka biverkningar som kvinnan upplever och om hon inte är nöjd med sin preventivmedelsmetod. Om så är fallet så är det viktigt att hjälpa till att föreslå andra metoder som förhoppningsvis fungerar bättre, säger Charlotta.

Var alltid uppmärksam på hur du mår efter att du börjat använda ett preventivmedel. Sök vård om du har besvär, och byt preventivmedel om du inte känner dig nöjd. Här kan du läsa mer om andra preventivmedel. Se också till att rapportera in eventuella biverkningar till Läkemedelsverket, vilket du kan göra här.

Kan kopparspiralen stötas ut från kroppen?

Det kan vara bra att då och då själv kolla så att kopparspiralen sitter kvar, genom att känna om trådarna från spiralen sticker ut från livmodern, alltså inne i kroppen. Det finns en väldigt liten risk att kopparspiralen stöts ut under menstruation.

Men kan den försvinna någon annanstans, alltså inne i kroppen?

– När spiralen sätts in mäter barnmorskan livmodern för att veta hur lång livmodern är. Om livmoderslemhinnan är väldigt tunn, vilket den kan vara om man exempelvis precis har fött barn och ammar, kan det hända att spiralen gör ett litet hål på livmoderslemhinnan och att den på så sätt hamnar utanför livmodern när den sätts in. Det är extremt ovanligt att detta sker även för kvinnor som ammar, och på unga tjejer som inte ammar är det väldigt osannolikt att detta sker, då slemhinnan är mycket tjockare och därför väldigt svår att ta sönder med spiralen. Så det är inget man behöver oroa sig för, säger hon.

kopparspiral pris uttagning
Bildkälla: Reproductive Health Supplies Coalition / Unsplash

Efter det att spiralen har satts in erbjuder de flesta mottagningar ett återbesök efter några månader. Då gör man en gynekologisk undersökning för att titta efter spiraltrådarna, och ser man dem kan man vara säker på att spiralen sitter rätt.

– Om man får feber, väldigt ont eller blöder väldigt mycket efter insättning av en kopparspiral ska man givetvis ta kontakt med sjukvården för en bedömning. Sen är ju kopparspiralen ett väldigt effektivt skydd mot oönskad graviditet, men den skyddar inte mot könssjukdomar så det är viktigt att använda kondom vid tillfälliga sexuella kontakter, säger Charlotta.

Vilket pris har en kopparspiral?

Vad en kopparspiral kostar varierar beroende på vilket landsting du bor i. I de flesta landsting kan du få en kopparspiral kostnadsfritt, i andra får du betala själv. Om du är under 21 år är de flesta preventivmedel gratis, så undersök vad som gäller just där du bor.

Källor: Pearl Index och Vårdguiden 1177