in

Könssjukdomen gonorré blir allt svårare att bota – så upptäcker du den i tid

gonorre dragare

World Health Organization har gått ut med att gonorré blir allt svårare att bota på grund av antibiotikaresistens. Mer

Den här artikeln publicerades första gången i juli 2017.

I ett pressmeddelande skriver World Health Organization (WHO) att den sexuellt överförbara sjukdomen gonorré blir svårare, och ibland omöjlig, att bota. WHO samlade in data från 77 länder och tre av dem – Japan, Frankrike och Spanien – visade icke behandlingsbara fall av gonorré.

”Bakterien som orsakar gonorré är särskilt smart. Varje gång vi använder en ny antibiotika för att behandla infektionen, utvecklas bakterien för att kunna motstå den”, förklarade Dr. Teodora Wi i pressmeddelandet.

Enligt Centers for Disease Control inträffar cirka 820 000 nya fall av gonorré i USA varje år, men mindre än hälften av infektionerna upptäcks och rapporteras, skriver Refinery29. De flesta som får gonorré får inga symptom och vet inte om att de har det.

Symptom på gonorré är bland annat smärta och sveda när man kissar, flytningar eller blödningar mellan mensen. Det är också möjligt att få gonorré i analen eller halsen. Anala symptom är flytningar, kliande, ömhet, blödningar eller smärtsamma tarmrörelser.

Om man inte behandlar gonorré kan det leda till bäckeninflammatorisk sjukdom, vilket kan orsaka smärta och infertilitet, och kan leda till en ökad risk att smittas av HIV.

WHO skriver att ökningen av gonorré beror på minskat kondomanvändande, ökad urbanisering och resor, brist på att upptäcka sjukdomen och otillräcklig eller misslyckade försök att bota gonorré.

– Det är viktigt att förstå att ända sen antibiotika började användas har Neisseria gonorrhoeae (bakterien som orsakar gonorré reds. anm.) varit ganska snabb med att utveckla resistens mot alla sorters antibiotika som den utsatts för, sa Manica Balasegaram, chef för Global Antibiotic Research and Development Partnership, till CNN.

Det rekommenderas att testa sig för könssjukdomar regelbundet och använda skyddande barriärer, exempelvis kondom, när man har sex – även vid oralsex.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumererar på VeckoRevyn. Kolla in hur du får den bästa glowiga looken med produkterna här:

Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

ecommerce_700x350_Mineralsmink

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss