Har du också hört talas om ketogen kost, en strikt diet som innebär ett rejält minskat intag av kolhydrater? Vad säger forskningen om den, egentligen? Här är varför det är bra att tänka ett varv extra innan du provar keto! Mer
Därför ska du skippa keto-dieten
Den här artikeln publicerades första gången 2020.
Är du nyfiken på att testa ketogen kost? Då finns det några saker du bör tänka på innan. Keto går alltså ut på att du ska tömma din kropps förråd av kolhydrater för att öka fettförbränningen. Det finns studier som visar att ketogen kost har gett skillnader för människor med svår epilepsi, men för majoriteten av befolkningen är inte en keto-diet ett hälsosamt val. Vi reder ut varför!
Allt om keto-mat: frukost, kostschema och recept
Keto är en diet som går ut på att man ska äta mindre kolhydrater, alltså mindre pasta, ris, potatis och bröd. Om du går på keto-dieten ska du dessutom undvika frukt, läsk och godis. Visst låter det lite som LCHF? Man kan säga att keto är en striktare form av low carb high fat-dieten, där recepten innehåller minimalt med kolhydrater men desto mer fett.
Vad säger Livsmedelsverket?
Kolhydrater är vår viktigaste källa för att få energi och enligt Livsmedelsverket bör kolhydrater ingå i kosten. Enligt dem bör din kost bestå av 40-60 procent kolhydrater, 25-40 procent fett och 15-20 procent protein av ditt dagliga energiintag. Om du exempelvis äter 2000 kalorier om dagen borde du 250 till 300 gram av det vara kolhydrater.
Keto-dieten följer däremot inte Livsmedelsverkets rekommendationer. I den ska kosten bestå av 70 procent fett, 25 procent protein och 5 procent kolhydrater. Det innebär alltså att du ska endast ska äta 50 gram kolhydrater om dagen på ett ungefär.
Måste man verkligen äta kolhydrater? Kolhydrater är bra för kroppen och behövs för att du ska få i dig fibrer och vitaminer. Självklart innebär inte det att du ska äta pizza eller chips varje dag. Det bästa är att välja så kallade långsamma kolhydrater för att må så bra som möjligt, som exempelvis fullkornspasta och råris.
Vad säger forskning om keto-kost?
Mat ska vara näringsfullt och roligt, och det är faktiskt inte roligt att leva hungrig eller energilös. Det finns även andra nackdelar med att följa en keto-diet. Det kan bland annat vara dåligt både för kroppen och miljön att äta mycket kött och mejeriprodukter. Det finns också studier som visar att högt intag av protein och fett kan leda till ökad dödlighet för alla kön. Enligt Livsmedelsverket är mättat fett inte ens något som vi behöver, och det kan dessutom leda till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Vårt tips är att alltid prata med din läkare om du funderar på att börja en ny diet.
Vad finns det för biverkningar?
Det finns en hel del saker som kan hända med och i din kropp av en keto-diet. Här är några av de biverkningar som du kan få:
- Muskeltrötthet
- Koncentrationsproblem
- Mental trötthet
- Blodsockerfall
- Din andedräkt och urin kan börja lukta aceton
- Förstoppning
Då ska du inte följa keto-dieten
Förutom biverkningar finns det vissa personer som verkligen ska vara extra försiktiga innan de startar en keto-kost. Om du tillhör någon av dessa grupper ska du tänka dig för en extra gång:
- Diabetiker. Om du är diabetiker och tar medicin för det bör du prata med din läkare innan du börjar någon ny diet.
- Blodtryckspatient. Om du tar mediciner för ditt blodtryck kan det bli farligt eftersom dieten kan sänka ditt blodtryck ytterligare under den första tiden.
- Ätstörningsproblematik. Om du har varit ätstörd borde du tänka en extra gång innan du börjar med en diet, eftersom det kan få dig tillbaka i gamla mönster.
- Om du ammar. Ammar du? Då ska du inte gå på dieten. Sötman i bröstmjölken kommer nämligen från kolhydrater, och du kan även få ett farligt tillstånd av förgiftning om du skippar kolhydraterna när du ammar.
- Om du tränar mycket eller hårt. Om du tränar mycket behöver du äta kolhydrater för att fylla på energin i kroppen. Alltså är det inte bra med en kalorifri kost.