in

Kan du verkligen bli sjuk av att gå ut med blött hår? Här är svaret (en gång för alla!)

blott har sjuk

Stämmer det verkligen att man kan bli sjuk om man går ut med blött hår? Vi reder ut! Mer

En grej man aaalltid fick höra när man var liten var att om man gick ut med blött hår när det var kallt – då blev man sjuk.

Det är ett påstående som har levt vidare i generation efter generation, trots ingen riktigt kunnat förklara varför. Man blir ju liksom inte mer mottaglig för bakterier för att man är blöt.

Just blött hår har ju verkligen en dåligt rykte kring sig att orsaka sjukdom, men de flesta forskare håller med om att vara kall, oavsett om man har vått hår eller inte, inte bidrar till en vanlig förkylning.

– För att få en infektion måste du bli exponerad för ett smittoämne. Det finns många saker som cirkulerar under perioden när det är kallt väder, influensa och olika förkylningsvirus till exempel. Det är det du behöver för att få en infektion. Att gå ut med vått hår kommer inte orsaka en infektion, säger Dr. Pritish Tosh, specialiserad på infektionssjukdomar, till HuffPost.

Du är mer trolig att bli sjuk på grund av miljön runt omkring dig. Vanlig förkylning och influensavirus överförs genom kroppsvätskor av människor som redan är smittade, och förorenade ytor så som dörrhandtag. När någon som är sjuk nyser, hostar eller snyter sig, sprider de sjukdomen.

Du kan alltså vara lugn om du inte hinner blåsa håret torrt på morgonen innan du går ut. Det viktiga är att du säger till dina sjuka vänner och kollegor att nysa i armvecket, eller be de stanna hemma om de är alldeles för sjuka. Se också till att tvätta händerna ofta och noga om du vill överleva vintern utan sjukdom.