in

Jonathan Van Ness berättar att han är hiv-positiv – vill minska stigmat

Källa: Netflix

Inför releasen av Jonathan Van Ness biografi ”Over the top: A raw journey to self-love” berättar tv-personligheten att han har HIV. Han vill med boken inspirera andra och visa att oavsett hur trasig man är så går det att läka. Mer

I en hudnära intervju med The New York Times berättar Fab 5-stjärnan Jonathan Van Ness om hur han en dag svimmade på frisörsalongen där han jobbade som 25-åring. Det var resultatet av en dekadent livsstil och drogmissbruk. Det blev en vändpunkt och han bestämde sig där och då för att ta tag i sitt liv. Dagen efter testades han positiv för HIV, och även om det var ett tungt besked säger Jonathan att han idag är en stolt medlem av det hiv-positiva communityt, och att han för närvarande är frisk.

I den nya biografin berättar han om en tuff bakgrund där han som barn blev utsatt för sexuella övergrepp. Traumat ledde till år av självskadebeteende, sex- och drogberoende. Jonathan skriver att han i tidiga tonåren brukade träffa äldre män via chattrum på internet, och att han sålde sex för att finansiera sitt drogmissbruk.

Med Netflix-serien Queer Eye/Fab 5, webbparodin ”Gay of Thrones” och podcasten ”Getting curios with Jonathan Van Ness” har han gjort sig ett namn och blivit en stor förebild inom HBTQ-världen. Genom att öppna upp om hur det är att leva med HIV vill Jonathan inspirera andra och visa att det går att läka oavsett hur trasig man känner sig. Med den nya biografin hoppas han kunna ta bort lite av stigmatiseringen kring både HIV-drabbade och HBTQ-personer.

– Trump-administrationen har gjort allt de kan för att öka stigmatiseringen av HBTQ-communityt. Jag känner att jag behöver prata om de här sakerna, säger han till The New York Times.

Alla kan drabbas av HIV och tack vare att forskningen kommit långt är en välbehandlad hivinfektion idag inte en dödlig sjukdom utan en kronisk, skriver Vårdguiden.1177.se kan du läsa mer om HIV och se intervjuer med personer som lever med HIV.