in

Isabell: ”Hur ska jag lyckas hålla mina nyårslöften?”

VeckoRevyns terapeut svarar på läsarnas frågor
Källa: Sapan Patel / Unsplash och Chad Madden / Unsplash

VeckoRevyns läsare Isabell funderar över hur hon ska lyckas hålla sina nyårslöften. Läs terapeuten Paula Warfvinges tips här. Mer

Isabell: ”Hur ska jag lyckas hålla mina nyårslöften?”

Jag lyckas aldrig hålla mina nyårslöften! Har du några tips på hur man ska göra för att faktiskt hålla de mål man satt upp? /Isabell

Paula: ”Sätt positiva mål istället för negativa”

Hej Isabell,

Tack för ditt mail. Ja, detta med nyårslöften är inte alltid lätt. Första frågan är om du vill ha nyårslöften eller inte? Man behöver inte ha nyårslöften även om vissa har det som tradition. Är det så att du landar i att du ändå vill ha det så kan jag ge dig lite guidning på vägen.

När det gäller mål över lag så har jag lite tips som du säkert kan använda dig av även när det gäller dina nyårslöften. Målen som man sätter bör gärna vara positiva och inte negativa. Med detta menas att man ska försöka fokusera på det positiva, exempelvis ”jag vill börja ta hand om mig själv” istället för ”jag vill sluta röka”. Om du vill ha ett negativt mål, alltså om du vill fokusera på att sluta med något, så behöver du fundera på vad som är positivt med att exempelvis sluta röka. Vad kan att sluta röka ge dig? Vilka positiva effekter har det för dig?

Sedan är det viktigt att inte ha för höga mål. De måste vara realistiska för att du ska ha en rimlig chans att nå dem. Du kanske även ska fundera på ha lite delmål på vägen till ditt stora mål – det kan hjälpa dig på vägen. Jag vill även tillägga att fungerar det inte för dig och du inte håller dina nyårslöften, så försök att vara snäll mot dig själv och döm inte dig själv för hårt. Ibland inträffar olika händelser under året som gör det svårt att hålla sina löften.

Varm kram från mig /Paula

Varje vecka svarar VeckoRevyns terapeut Paula Warfvinge på läsarnas frågor. Paula arbetar som samtalsterapeut och med KBT, och har lång erfarenhet av att jobba med unga som har låg självkänsla, osund självkritik, oro, ångest, prestationsångest, depression, stress/utmattning och ätstörningsproblematik.