in

Inga ursäkter – bli grym på gym!

gym
Inga ursäkter – bli grym på gym!

TRÄNING & HÄLSA.  Visst vet vi att motion och bra mat behövs för att hålla oss i trim. Men vi har också många ursäkter som gör att vi inte kommer igång. Här är de fem vanligaste – och hur du tacklar dem!

Mer

pink boxing glove1

1. DU HAR INTE TID
Det känns omöjligt att hinna träna utan att hamna i skuldkänslor eller stress. Jobbet, killen, kompisarna, krogen …

Lösning: Försök att sluta se träningen som ett stressmoment och se i stället att det ger den energi du behöver för att orka prestera på jobbet, vara en bra mamma, flickvän eller kompis.
• Planera in någon timme i veckan för fysisk aktivitet tillsammans med barnen, sambon eller kompisarna.
• Gå igenom dina dagar. Finns det någon tid på dygnet där du kan hitta en lucka? På morgonen, på lunchen?
• Kan du inte hitta 30 minuter åt gången, bryt ner det i 10- eller 15- minuterspass.
• Kanske kan du börja cykla till jobbet eller ta en promenad på lunchen? En del företag har faktiskt börjat med promenadsamtal! Det är mycket lättare att prata med chefen när man går bredvid varandra än när man sitter öga mot öga. Dessutom blir man mer kreativ när man rör på sig och får frisk luft.

Nödlösning: Kör en Beckham. Riv av några situps och armhävningar innan du lägger dig (du behöver inte göra 200 som paret Becks påstår sig göra).

chrome dumbbell 200

2. DET ÄR INTE KUL
Det är inte alla som känner lust och glädje inför fysisk aktivitet. Har du testat det mesta men inte hittat något som får din båt att gunga kan det förstås kännas hopplöst.

Lösning: Tycker du verkligen inte att det är roligt att träna har du två alternativ – strunta i det, eller gör det för att du vet att du måste. Tränar du för att du måste brukar det ändå finnas en njutning: segerns sötma efteråt – ”jag gjorde det”! Njut och var stolt!
• Schemalägg träningen så att det blir en rutin.
• Hitta en träningskompis: Det är alltid roligare om man är två.
• Belöna dina ansträngningar. Unna dig något efter en bra träningsvecka.

Nödlösning: Nintendo Wii. De nya fysiska tv-spelen har fått de mest inbitna soffpotatisarna att börja röra på fläsket. Svinga, boxa, bowla, putta … Hur kul som helst och jättebra träning!

vattenflaska

3. DU BLIR INTE MÄTT
Det är inte så lätt att gå hålla vikten om man konstant är hungrig. Du gör tappra bantningsförsök eller skippar måltider för att dra ner på matintaget, men det resulterar bara i att du kompenserar för de sparade kalorierna genom att äta mer senare.

Lösning: Visst går det att bli mätt men samtidigt äta nyttigt!
• Ät så grovt som möjligt: fullkorn, grova grönsaker, helt kött i stället för malet, hel frukt i stället för juice. Äter du för mjuka livsmedel utan struktur och fibrer så blir du inte mätt och äter mer än du behöver.
• Drick inte kalorierna. Läsk, saft, juice och alkohol innehåller mycket kalorier men mättar dåligt. Du får lätt i dig ansenliga mängder utan att tänka på det och det drabbar vikten.
• Skippa aldrig en måltid. Tre mål om dagen plus mellanmål ska det vara! Du kan vänja kroppen vid att den får mat kontinuerligt utan att den ska behöva påminna dig. Fler men mindre mål gör också att din magsäck krymper och inte längre kräver så stora mängder.

Nödlösning: Drick vatten, det mättar.

nike sko

4. DU SER INGA RESULTAT
Du bestämmer dig för att börja träna, men ingenting händer och då lägger du av.

Lösning: Du går inte upp över en natt och på precis samma sätt är det svårt att gå ner snabbt (om inte ännu svårare…). Njut av de andra fördelar som du vet att träningen ger. Troligtvis ser din omgivning resultatet av din träning bättre än du själv.

För att själv se konkreta resultat:
• Fota dig själv i underkläder med cirka tre veckors mellanrum och jämför.
• Ta mått med måttband. Vågen kan vara missvisande om fett ersatts av muskler. Mät runt mage, armar, höft och lår.
• Testa din kondition och styrka regelbundet för att se om den har förbättrats.

Nödlösning: Har du tränat länge och fastnat så ska du kanske lägga om träningen då kroppen vant sig vid belastningen den utsätts för. Testa något nytt, spring lite snabbare eller lyft lite tyngre.

ballerina enskild kaka medium

5. DU KAN INTE SLUTA ÄTA KOLHYDRATER
Du är en så kallad kolhydratjunkie och försöker sluta – men det går inte.

 Lösning: Om du lägger fokus på vad du inte får äta blir det jättesvårt att avstå. Dessutom blir du trött och hängig utan kolhydrater. Tillåt dig att äta allt – men med måtta. Ät långsamma kolhydrater i stället för snabba (grovt bröd i stället för vitt). Är du jättesugen på en kaka eller bulle så ska du unna dig det, men köp bara en bara en liten munsbit. Förbud ökar bara suget.

Nödlösning: Krom sägs minska sötsuget.

Vill du läsa om fler ursäkter för att slippa träna – och hur du tacklar dem? Köp nr 20 av VeckoRevyn – finns i din butik nu!

PS. Vad vill du läsa om träning, mat och kropp här på Veckorevyn.com? Kommentera!