in

Idrottsstjärnan: ”Läkarna har stenkoll på min kropp, men frågan om hur mensen påverkar mig har jag aldrig fått”

Träning och mens

Brukar du träna när du har mens? Nästan hälften av Sveriges kvinnor gör det inte, enligt en ny undersökning. Men varför, och om det till och med kan vara farligt, är ännu inte kartlagt. Mer

Har du för vana att utebli från idrottslektionerna eller hoppar över träningen när du har mens? I så fall är du i gott sällskap – det gör nämligen nästan hälften av alla svenska kvinnor enligt en ny undersökning som gjorts av YouGov på uppdrag av Libresse.

6 spännande resultat från undersökningen:

  • 42 procent av svenska kvinnor som tränar regelbundet undviker träning minst en dag under menstruationen.
  • 22 procent har träningsuppehåll i tre dagar eller mer varje månad vid mens.
  • 49 procent av kvinnorna i undersökningen uppger att de uteblir, eller uteblev, från skolans idrottslektioner på grund av mens.
  • 35 procent uppger att de oroar sig för att blöda mer om de tränar under sin menstruation.
  • 23 procent av kvinnorna säger sig inte ha tillräckligt med kunskap kring förändringarna i kroppen under menstruationscykeln.
  • 21 procent av svenska kvinnor vet inte hur man kan anpassa sin träning under menstruationen.
Lotta Schelin
Foto: Jonas Tobin

Lotta Schelin: ”Har aldrig fått frågan”

Det är alltså uppenbart att många kvinnor upplever träning under mens som ett problem, och att det finns en oro för exempelvis extra blödningar. Men detta är ett område omgärdat av tabun och det finns väldigt lite forskning har gjort på området, något fotbollsspelaren Lotta Schelin, som engagerat sig i frågan, håller med om:

– Som elitidrottare gör man alla möjliga hälsotester och läkarna har stenkoll på min kropp, men frågan om mens och hur den påverkar mig i min prestation har jag aldrig fått av vare sig läkare eller tränare, säger Lotta Schelin i ett pressmeddelande.

Varför är detta tabu att prata om, tror du?

– Det är nog för att det anses lite för privat, men själv tycker jag inte att det är konstigt på något sätt. Det viktigaste tycker jag är att det kommer fram mer forskning och fakta på området, och kanske framför allt att idrottslärare och coacher vågar ta upp ämnet och stöttar tjejer som har besvär eller är oroliga, säger Lotta Schelin till Veckorevyn.com

”Många skyller på ont i magen”

Hur påverkas du och din träning när du har mens?

– Jag kan inte säga att jag har några jättestora problem själv, men jag brukar känna mig lite hängig och småsjuk någon dag varje eller varannan månad i samband med min mens. Det här är ju något väldigt individuellt.

Undvek du idrottslektionerna i skolan när du hade mens?

– Nej, det gjorde jag inte, utom möjligen om det stod simning på schemat. Men det var, och är fortfarande, ganska vanligt att mina tjejkompisar skyller på att de har ont i magen, som ju är lättare att säga än att man har mens. Bara det är ju ett tecken på att vi måste prata mycket mer om det här inom idrotten, och därför kommer jag nu att i min egen klubb Rosengård börja med att se till att vi får upp den här frågan på alla nivåer, både bland ungdomar och elit.

”Hade vetat mer om män haft mens”

Vad tycker du är det viktigaste att forska på när det gäller mens och träning?

– För det första är det ju v-ä-l-d-i-g-t konstigt att det inte redan finns fler studier på området. Om män haft mens hade det garanterat varit grundligt utforskat. Man vill ju veta vad som händer i kroppen under mens, och hur det påverkar ens förmåga att träna, om det exempelvis föreligger större skaderisk då.

Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge innan det finns mer fakta när det gäller träning och mens. Libresse har till exempel inlett ett samarbete med den brittiska forskaren och långdistanslöperskan Georgie Bruinvels vid St Marys Hospital i London. Det hon tänker studera är hur menscykelns olika faser påverkar träningsresultatet, både för motionärer och elitidrottare. Bruinvels hoppas kunna få fram vilka kvinnor som riskerar att få järnbrist (anemi) om de tränar under sin mens.

Vi lär få anledning att återkomma i ämnet.