in

Hon instagrammade sin insättning av kopparspiral – och anledningen är så SJUKT viktig!

kopparspiral dragare

Whitney Bell Instagrammade när hon satte in en kopparspiral för att uppmärksamma folk på det viktiga arbetet som Planned Parenthood gör. Mer

Efter presidentvalet har insättning av kopparspiraler ökat med nästan 19 procent, och det har sin grund i att Planned Parenthood riskerar att förlora sina donationer. Veckorevyn har tidigare skrivit om att donationer till organisationer som promotar och/eller erbjuder säker abort som är verksamma utanför USA, bland annat International Planned Parenthood Federation har, har stoppats.

Därför bestämde sig Whitney Bell, 28, för att filma när hon besökte Planned Parenthood och lägga ut allt på sin Instagram story.

– Mitt hopp med den här videon var att upplysa folk om det faktiska arbete som Planned Parenthood gör och att highlighta de tjänster som erbjuds men som ofta inte diskuteras. Jag ville också ge andra kvinnor insyn i processen att sätta in en kopparspiral. Internett är fullt av skräckhistorier om kopparspiraler, och folk som berättar hur smärtsamt det är, men det finns väldigt lite som faktiskt förklarar och normaliserar insättning av kopparspiral, säger Bell till Refinery29.

I videon får vi se när Belle sitter i väntrummet och då passar hon på att ge sina Instagram-följare lite info om Planned Parenthood. Till exempel att 97 procent av det Planned Parenthood hjälper till med är något annat än abort, och att inga statliga bidrag används till de tre procent av tjänsterna som är abort-relaterade. Tar man bort de statliga bidragen till Planned Parenthood tar man bland annat bort pengar som skulle använts till cellprov, mammogram, tester och behandling för HIV och aids, test för könssjukdomar, preventivmedel och sexualkunskap.

– Normalisering och utbildning är de viktigaste verktygen vi har i denna fighten. Som kvinnor har vi blivit shameade och lärda att inte diskutera vår mens, abort, preventivmedel eller att besöka Planned Parenthood över huvud taget. Jag vill ta bort stigmatiseringen och uppmuntra oss alla till att prata mer öppet om allt detta, och hjälpa alla inse att vi går igenom samma saker, sa Bell.

Se Bells grymma video här nedan.