in

Hon förklarar varför depression gör personer så trötta – får alla att förstå

De här tweetsen om psykisk ohälsa och depression borde prick ALLA läsa. Mer

Pauline Palita, art director och debattör för frågor som rör psykisk hälsa, har de senaste veckorna fått mycket uppmärksamhet för en rad inlägg hon skrev på Twitter.

De handlade om varför personer som lider av depression eller andra typer av psykisk ohälsa kan bli så himla trötta. Pauline beskriver det på ett sätt som får många att känna igen sig, och andra att förstå. Här är några exempel på det hon skriver:

”Tillåt mig att förklara varför en person som konstant slåss mot sin egen hjärna och samhället kan känna sig så tom. Det finns människor vars hjärna har fastnat på högvarv och som har svårt att varva ner för att somna på natten”

 

För genomsnittspersonen tar det sju minuter att somna. Föreställ dig att du kryper ner i sängen, helt utamattad och det tar en timme för dig att somna. Varje tupplur och toabesök gör att hjärnans process att slappna av måste börja om.

Det finns människors vars sömn upprepade gånger störs och som måste tillbringa nätterna med att byta sovställning och rulla runt i sängen istället för att sova. Ibland väcks de av ljud, smärta, en oförmåga att hålla kroppsdelar stilla, av höga ljud inne i sina huvuden, intensiva drömmar eller annat.

Det här är människor som, i bästa fall, vaknar och känner sig lite mer utvilade än när de gick och la sig kvällen innan. Det är som ett batteri som har skadats och aldrig riktigt kan laddas upp helt. Det här är människor som i decennier inte känner sig utvilade.

 

De är människor som är i konstant krig med andra människors fördomar och oförmåga att förstå.

 

Det är som att leva på en hängbro som gungar i vinden över en ravin, samtidigt som du är rädd för höjder och höra ”Jag fattar inte vad du klagar på, bron är säker. Skärp dig. Om jag klarar det, så klarar du det”.

När någon säger att hen är trött så måste du ibland se längre än till hens svar. Är hen trött? Är hen fysiskt trött och behöver sömn, eller behöver hen i själva verket dig?

Så snälla, nästa gång någon med en osynlig funktionsnedsättning säger att de är trötta – behandla inte dem som att de är lata eller irrationella.

Pauline fick enormt gensvar på sina tweets och många följare tackade henne för att hon satt ord på något de länge känt.

Vi önskar att ALLA kunde läsa och förstå det här.

Vill du läsa alla hennes tweets på ämnet trötthet och depression kan du göra det här

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss:

.