in

Heather fick livmoderhalscancer – nu berättar hon om sina symptom för att varna andra

symptom livmoderhalscancer

Heather Ryan, 24, drabbades av livmoderhalscancer efter att hon nekats cellprov. Nu vill hon hjälpa andra att upptäcka symptomen på sjukdomen och gå och ta cellprov. Mer

Heather Ryan var bara 24 år gammal när hon drabbades av livmoderhalscancer. Om hon hade testat sig för cellförändringar kanske cancern aldrig hade utvecklats, men hon nekades cellprov.

I Storbritannien, där Heather Ryan bor, blir man kallad till cellprovtagning när man är 25 år gammal. Det innebär att alla som är yngre än så inte kollar upp eventuella cellförändringar när de är hos gynekologen, något som i värsta fall kan leda till att de utvecklas till cancer. I Sverige blir man kallad till cellprovtagning från det att man är 23 år gammal.

När Heather som 24-åring sökte vård sa hennes gynekolog att hon skulle komma tillbaka för ett cellprov året därpå. Men innan hon fyllde 25 hann hennes cellförändringar utvecklas till cancer.

5a69e87dcee19 5a69e87dcee5dskacc88rmavbild 2018 01 25 kl 15 23 40.png

I ett Facebook-inlägg som hon skrev för två år sedan, men som fortfarande är lika aktuellt, berättar hon om sjukdomen och hur hennes resa har varit.

Framförallt uppmanar hon kvinnor som inte blir kallade till cellprov att göra det ändå, om det är så att de misstänker att något inte står rätt till. Heather listar också symptomen för livmoderhalscancer för att göra fler uppmärksamma på när man ska söka hjälp:

  • Kraftig eller långvarig mens
  • Blödningar efter mens, sex eller klimakteriet
  • Illaluktande flytningar
  • Smärta eller obehag i bäckenet eller under samlag

Se VeckoRevyns video om varför det är så sjukt viktigt att faktiskt gå och ta ett cellprov när man blir kallad:

Läs också: Svenska Youtube-stjärnorna berättar om sina cellförändringar