in

Här kan kvinnor snart få vara hemma när de har mensvärk (och få lön!)

mens dragare

Någon som är sugen på att flytta till Italien? Om inte kanske du kommer bli det nu! Mer

Att ha mens i sig kanske inte är så himla jobbigt alltid – mensvärken däremot är en helt annan historia. Att ”bara” ha lindrig mensvärk är svinjobbigt, men att ha svårare mensvärk eller lida av endometrios är rena helvetet.

Så hur bra låter ”mens-ersättning”? SÅ bra. Italien kan nämligen bli det första landet i Europa som inför detta, skriver Washington Post.

Det diskuteras nu om en ny lag som ska ge kvinnor med svår mensvärk möjligheten att få stanna hemma från sitt jobb tre dagar varje månad, och samtidigt få betald lön.

Lagförslaget har dock fått kritik, bland annat av Lorenza Pleuteri som skriver i Donna Moderna att lagen kan få bakslag. Genom att lagföra mens-ersättningen kan det enligt henne göra så att arbetsgivare kommer fokusera ännu mer på att anställa män istället för kvinnor.

Kvinnor i Italien har det redan tufft på jobbmarknaden. Bara 61 procent av italienska kvinnor arbetar, vilket är mycket lägre än genomsnittssiffran i Europa som ligger på 72 procent. Detta beror delvis på att arbetsgivare inte vill anställa eller behålla kvinnor efter att de fött barn. Enligt en rapport från ISTAT, Italiens version av BRÅ, så sparkas nästan en fjärdedel av kvinnor under eller precis efter deras graviditet, även om det är olagligt.

Förhoppningsvis går lagförslaget igenom, utan att påverka kvinnors arbetssituation negativt.

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss