in

Har du träd utanför ditt fönster? Grattis – enligt forskning får det dig att må bättre!

trad dragare

Att vara ute i naturen är något alla mår bra av, sägs det ju. Men gör vi verkligen det? Enligt forskning: ja! Mer

Åker du hellre på utflykt till skogen än tar en sväng i närmsta shoppinggalleria? Gör landet dig lyckligare än stan? Är du hellre bland träd än betong?

Enligt forskning påverkar träd vår fysiska hälsa positivt. Förutom att ge oss syre (som ju är nödvändigt för att vi ska överleva) så finns det en rad andra hälsoförmåner. Enligt en studie om miljöpollution i USA 2014 kollade man på data från 2010 och kom fram till att varje fullvuxet träd tog bort 17 ton kvadratmeter av koldioxid, och tillsammans förhindrade de 670 000 fall av andningsproblem, så som astma, samt 850 dödsfall.

En studie från 2015 om invånarna i Toronto kom fram till att de människor som mådde bäst va de som bodde på gator med tio träd eller mer.

Men även om man faktiskt inte kan vara ute bland träden verkar de fortfarande hjälpa. En studie från 1970-talet (ja, det är längesen, vi vet, men det är fortfarande coolt!) som studerade patienter på ett sjukhus i Pennsylvania kom fram till att de patienter som hade utsikt över träd från sina fönster blev friska snabbare än de som inte hade det (vi sa ju att det var coolt).

I Japan tror man också att träd förbättrar ens hälsa, och de gör något som kallas shinrin-yoku (”skogs-bada”). Då går man långa promenader i skogen samtidigt som man andas in kompletterande eteriska oljor. En studie om shinrin-yoku kom fram till att det hjälpte människor få ner stresshormonerna i kroppen samt sänkte blodtrycket, något som varade i upp till en månad.

Men varför är det egentligen så då att träd får oss att må bättre? En teori som psykologer har kring ämnet är att naturliga miljöer kräver mindre av vår uppmärksamhet än stadsmiljöer gör, och att det i sin tur tillåter våra hjärnor att vila.