in

Har du svårt för att sova? Vi slår hål på sömnmyterna!

socc88mn

Om du berättar för någon att du har sömnproblem har den säkert hundratals goda råd att ge. Men vissa saker kan vara svåra att veta om de stämmer eller inte. Hur farligt är det egentligen med blått ljus, och sover man bättre med alkohol i kroppen? Mer

Behöver äldre verkligen sova mindre?

Har du också en mormor går upp klockan sex varje morgon fast hon inte har något att göra förutom gå till frisören klockan 15? Det är lätt att få känslan av att gamla personer inte behöver sova lika mycket som andra. Men faktum är att efter tonåren (då man faktiskt behöver sova mer), så är sömnbehovet ungefär detsamma hela livet.

Hur farligt är egentligen blått ljus?

Med tanke på hur folk pratar om det blåa ljuset som kommer ur våra telefoner och andra skärmar känns det som att det är livsfarligt, men är det verkligen det?

De dåliga nyheterna är att blått ljus har en negativ påverkan på sömnen. De goda nyheterna är att det finns appar till mobilen, till exempel Twilight eller Night Shift, som tar bort det blå ljuset i skärmen. Så om du vill titta på en lite rödare Instagram innan läggdags är det helt okej för sömnen.

Är det bra att ligga kvar i sängen och vila om man inte kan sova?

Nja, helst ska du gå ut ur sovrummet om du legat vaken i mer än 15 minuter. Låter det som kort tid? Anledningen är att om du ligger kvar i sängen när du inte kan sova, så kommer du att börja förknippa det med just sömnproblem. I det långa loppet kan det göra att du får ännu svårare att somna.

Hur mycket behöver man egentligen sova?

Vissa klarar sig på fem timmar, andra behöver sova nio. Så länge du känner dig utvilad sover du förmodligen tillräckligt. Åtta timmar per natt är alltså något du bör ta med en nypa salt. Jorden kommer inte gå under om du sover sju timmar och 50 minuter, men du är heller inte garanterad en energifylld dag för att du sov precis åtta timmar.

Ger alkohol bättre eller sämre sömn?

Vissa undviker alkohol i veckorna för att inte störa sömnen, andra säger att de inte kan somna om de inte druckit ett glas vin på kvällen. Men vad stämmer egentligen?

Alkohol kan absolut få en att somna lättare, men studier har visat att sömnkvaliteten försämras markant om du har druckit alkohol på kvällen. Så även om du somnar och sover flera timmar, så kan du ändå vakna och inte känna dig fräschare än när du gick och la dig. Inte så värt, med andra ord.