in

Har du ofta huvudvärk? Här är 10 matvanor du kan ändra för att bota den

matvanor huvudvark dragare

En värktablett och lite vila botar oftast en huvudvärk, men allra bäst vore det ju om man kunde förhindra huvudvärk från första början. Allting hänger ihop i kroppen, såklart, och även ens matvanor kan orsaka huvudvärk. Mer

 1. Drick mindre alkohol

  Det är ingen nyhet att du får en baksmälla om du dricker för mycket alkohol, och med baksmälla kommer också huvudvärken. Man även ett glas vin eller två till maten kan trigga igång värken.

  – Sulfiter som finns i rött vin, öl, whisky och champagne kopplas ofta ihop med att att orsaka huvudvärk, särskilt migrän. Kolla efter sulfit-fria alternativ, säger dietisten Mandy Unanski Enright till Bustle.

 2. Öka ditt intag av magnesium

  Låga nivåer av magnesium har associerats med ökad migrän, enligt forskning.

  – Att äta mer mat med magnesium, så som pumpafrön, fet fisk, yoghurt med låg fetthalt, svarta bönor och avokado kan hjälpa att mota bort symptom på huvudvärk, säger Natalie Rizzo, kost- och motionscoach.

 3. Ät mindre bearbetat kött och ost

  Tyramin är biprodukten av aminosyran tyrosin som finns naturligt i mycket mat, mest vanligt i ”åldrad” mat som ost eller bearbetat kött.

  – Om du är benägen att få huvudvärk kan mat som naturligt innehåller tyramin göra det värre, säger Rizzo.

 4. Ät mer fisk

  En studie kom fram till att genom att komplettera sin kost med fisk- eller olivolja kan antalet förekommande, varaktigheten och hur ont ens huvudvärk gör minska hos vuxna.

  – Det kan vara en fördel att äta mer fet fisk eller ha mer olivolja i sin mat för att förhindra uppkomsten av huvudvärk, säger Rizzo.

 5. Ät mer återfuktande frukter och grönsaker

  –Vattenmelon, gurka och selleri är fullproppade med vatten. Att äta dessa kan hjälpa till att hålla dig återfuktad, och eftersom uttorkning är en vanlig orsak till huvudvärk, kan huvudvärk förhindras genom att ladda upp med frukter och grönsaker som innehåller mycket vatten, säger Maya Rams Murthy, dietist.

 6. Drick mer vatten

  Medan du ändå håller på, drick mer vatten! Även en lätt uttorkning kan orsaka huvudvärk.

 7. Ladda upp med ingefära

  – Ingefära kan ha förmågan att blockera prostaglandiner (neurotransmittorer som är kopplade till inflammationer), och därmed undviks en lätt svullnad i din hjärna som kan orsaka obehag. Dessutom kan ingefära hjälpa mot illamående, som är vanligt att känna när man har huvudvärk eller migrän, säger Murthy.

 8. Hoppa inte över måltider

  – Att strunta i måltider eller att fasta kan orsaka huvudvärk. Sikta på att äta var fjärde timma eller så, säger Enright.

  När man inte äter sjunker blodsockret, vilket i sin tur gör att kroppen utsöndrar hormoner som kompenserar för dina minskade glukosnivåer. Detta resulterar i att ditt blodtryck höjs och minskar dina artärer, vilket orsakar huvudvärk, enligt Columbia University.

 9. Minska ditt intag av natrium

  – Mat som innehåller mycket natrium, så som bearbetat kött, chips, saltade nötter och saltgurka, kan orsaka huvudvärk. Detta kan vara ett resultat på att natrium orsakar ett liknande tillstånd som uttorkning gör i kroppen, vilket kan leda till huvudvärk. Försök att inte äta för mycket halvfabrikat och att inte salta så mycket när du lagar mat eller när du ska äta, säger Enright.

 10. Håll koll på ditt koffein

  – En person som regelbundet dricker koffein och som sedan börjar dricka mindre kaffe, kan uppleva huvudvärk. Men å andra sidan, att konsumera mer än ungefär fyra koppar kaffe per dag kan orsaka huvudvärk också, säger Rizzo.

  Med andra ord, se till att hålla ditt kaffedrickande på en lagom nivå.