in

Har du fått urinvägsinfektion en gång? Därför är risken stor att du kommer få det igen

urinvagsinfektion dragare

Alla som någon gång haft en urinvägsinfektion know the pain, och man vill typ göra allt för att inte få det igen. Tyvärr är det svinlätt att få flera gånger, och nu vet man vad det beror på. Mer

Att få urinvägsinfektion efter sex är ganska vanligt, och har man fått det en gång är risken tyvärr stor att man får det igen. Anledningen till att man får urinvägsinfektion efter sex beror på bakterien Gardnerella vaginalis visar en ny studie från Washington University

80 procent av urinvägsinfektioner orsakas av bakterien E. coli (som finns i den nedre delarna av tarmarna). Alltså: när någon med fitta har penetrerande sex med en person med snopp så når partiklar av avföring ens urinrör, vilket kopplar urinblåsan till utsidan av kroppen.

E. coli-bakterien bjuds in av bakterien Gardnerella vaginalis som finns i urinröret och det är denna bakterie som kan orsaka vaginal obalans. Först skadas cellerna som finns på ytan av urinblåsan, det gör att alla E. coli-bakterier från tidigare urinvägsinfektioner vaknar till liv igen och orsakar en urinvägsinfektion.

Svårt att hänga med? Hellogiggles förklarar det såhär:

Du har en fest (aka sex) men några oinbjudna personer bestämmer sig för att dyka upp (Gardnerella vaginalis). Du vill inte riktigt ha dem där, men de gör inget väsen av sig, så låt gå. Men sen (!) bestämmer de sig för att bjuda in deras taskiga vänner (E. coli) – som väntar i buskarna – med ett ”kom då!”-sms. Tillsammans förstör de festen (aka gör att det svider som fan när du kissar).

Men, i allt detta party-förstörande finns det bra nyheter, och det är ju såklart att det finns läkarhjälp att få! Uppsök läkare så fort du misstänker att du fått en urinvägsinfektion.

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss