in

Har du aldrig tvättat din kudde? Då ska du läsa det här!

kudde

Har du aldrig tvättat din huvudkudde? Kasta den då genast i tvättmaskinen och fortsätt läsa den här artikeln efteråt! Mer

Sänghygienen är viktig för din hälsa, så var noga med att tvätta både kudde täcke och lakan regelbundet.

Vuxna personer svettas cirka 1,5 deciliter per natt, mycket av det genom huvudet. Och din kudde och ditt täcke blir varma av din kroppstemperatur. Resultat: perfekt grogrund för allehanda mikroskopiska svampar, kvalster (små djur som lever på hudflagor) och bakterier som exempelvis orsakar allergier. Har du astma är det extra viktigt att du fortsätter läsa.

kuddsvampar

En forskargrupp från Manchesters universitet gjorde en studie där de undersökte svampförekomsten i tio kuddar som använts regelbundet i mellan 1,5 och 20 år. Sammanlagt hittade man 50 olika sorters svamp i kuddarna, mellan fyra och 16 per kudde.

Mest svamp i syntetkuddar

Man kan kanske tro att dunkuddarna var de som innehöll mest svamp, men det var faktiskt tvärtom de syntetiska kuddarna som gjorde det. Orsaken är att syntetiska kuddar är mer porösa än dunkuddar där tyget måste vara tätt vävt för att inte fjädrarna ska sticka ut.

Vad kan du då göra för att din kudde ska vara lite fräschare och bli mindre svampangripen? Det viktigaste är att alltid använda örngott och under det ett kuddskydd som fungerar som en skyddsbarriär mellan dig och kudden. Örngottet bör tvättas efter en veckas användning. Kuddskyddet helst varannan vecka.

kuddhygien

Vad gäller själva kudden är rådet att tvätta den en gång i halvåret, vilket du enklast och bäst gör i en vanlig tvättmaskin. Följ de tvättråd som står på kudden, men har du klippt av lappen så tvätta den i 40 grader. Centrifugera gärna två gånger för att få ut så mycket vatten som möjligt. Torktumla därefter tillsammans med tennisbollar instoppade i strumpor (så att de inte delar med sig av färg och lukt), vilket fluffar till kudden. Se till att kudden är helt igenom torr innan du använder den, annars bildas lätt mögelsvamp.

Kemtvätta inte dina kuddar

Har du en skumgummikudde så kan du först dammsuga och sedan handtvätta den, eller köra den i ett kallt tvättprogram. Men torktumla den inte – då kan den smälta!

Tempurkuddar kan inte tvättas men ska enligt tillverkaren vara behandlade mot kvalster och svamp.

Kemtvätt är ingen bra idé oavsett typ av kudde – du vill inte ligga och andas in allehanda kemikalierester medan du sover!

kuddoro

Några bonusråd:

  • Vädra din kudde så ofta du kan, det gäller även täcket och madrassen.
  • Köp ny sovkudde vartannat år.
  • Tvätta ditt täcke en gång om året.
  • Tvätta madrasskyddet varannan vecka.
  • Tvätta dina lakan varje eller varannan vecka lite beroende på hur fuktigt och varmt det är där du sover.

Läs på egen (äckel)risk:
Så mycket som tio procent av en två år gammal kudde består av döda kvalster och deras avfall.

En tio år gammal sovmadrass kan ha dubblerat sin vikt på grund av alla döda hudceller och allt kvalsterbajs som samlats i den.