in

Här är den livsviktiga bilden som ska hjälpa kvinnor att upptäcka bröstcancer

citron dragare

Det är superbra och viktigt att undersöka sina bröst med jämna mellanrum för att försöka hitta symptom på bröstcancer. Men vet du verkligen vad det är du ska leta efter? Mer

Vi har sett många kampanjer och bilder på hur man ska känna på sina bröst för att upptäcka knölar, ett tecken på att det kan finnas cancertumörer i brösten, men alla andra tecken på att man kan ha fått bröstcancer har inte uppmärksammats på samma sätt. Det vill den ideella organisationen Worldwide Breast Cancer ändra på med hjälp av en bild på tolv citroner i ett äggfack. Och som de lyckats!

Med kampanjen ”Know Your Lemons” vill de hjälpa folk att känna igen symptomen på bröstcancer så tidigt som möjligt, för att förhoppningsvis kunna rädda liv.

Skärmavbild 2017-01-17 kl. 12.07.36

Grundaren av organisationen och kampanjen Corinne Beaumont förlorade både sin farmor och mormor vid åldrarna 40 samt 62, och slutade sitt jobb som designer för att starta Worldwide Breast Cancer år 2014.

Beaumont tyckte att existerande information om tecken på bröstcancer var bristfällig och ville skapa ett enkelt sätt för att visa symptomen visuellt. På så vis tänkte hon att de med begränsade läskunskaper också skulle förstå och kunna lära sig märka av tecknen vid bröstcancer.

Symptomen du ska hålla koll efter, förutom klumpar, är bland annat hudsår, rodnad eller värme, ovanlig vätska, gropar och en indragen bröstvårta.

Uppsök läkare om:

  • En klump eller ett område med förtjocknad vävnad i bröstet har tillkommit som inte funnits där innan.
  • Det skett en förändring i storlek och/eller form på något eller båda brösten.
  • Det kommer blod från bröstvårtorna.
  • Du hittar en klump eller svullnad i någon av dina armhålor.
  • Det bildads gropar i huden på dina bröst
  • Du ser utslag på eller runt dina bröstvårtor.
  • Du märker en förändring på utseendet på dina bröstvårtor, så som att de har sjunkit in i ditt/dina bröst.

 

Veckorevyn.com har tidigare gjort en film om hur du undersöker dina bröst. Kolla in den här: