in

Hälsosam mat måste inte vara dyr – 10 tips på nyttig OCH billig mat

nyttig och billig mat

Hälsomat är ofta trendig, snyggt paketerad och dyr. Men att äta nyttigt och hälsosamt behöver faktiskt inte alls vara dyrt. Vi ger dig tio smarta budgettips – en lönande affär för såväl hälsan som plånboken. Mer

Mat som är nyttig och hälsosam behöver inte alls kosta skjortan – som exempelvis ägg, linser och frysta grönsaker. Det gäller bara att planera sina inköp lite och såklart veta vad man kan laga för smaskiga rätter.

Varsågod: Här får du 10 nyttiga budgettips!

Linser

Kostar: Från ca 32 kr/kg.
Därför är det nyttigt: Innehåller många för kroppen viktiga mineraler som tiamin, folsyra, järn, magnesium, kalium, zink och mangan. Har högt fiberinnehåll som är bra för tarmarna och för att hålla blodsockernivån stabil. Är tack vare sitt höga proteininnehåll ett utmärkt alternativ till kött.
Tillagningstips: Mixa med olivolja och kryddor i en matberedare så får du ett gott pålägg eller dipp. Eller blanda dem i en god sallad – exempelvis med tomater, oliver, blandat grönt och tonfisk på burk. Linser är också goda i soppor.

Fullkornspasta

Kostar: Från ca 36 kr/kg.
Därför är det nyttigt: Ett utmärkt sätt att få i sig mer nyttigt fullkorn och därmed fibrer. Bra för matsmältningen, och för att hålla kolesterolnivån och blodtrycket nere.
Tillagningstips: Passar såklart till allt som vanlig pasta gör. Varför inte en vegetarisk pastasallad med dina favoritgrönsaker och en god vinägrettdressing?

fullkornspasta

Havregryn

Kostar: Från ca 12 kr/kg.
Därför är det nyttigt: En av många bra egenskaper havre har är det innehåller betaglukan, en sorts fibrer som hjälper till att sänka kolesterolhalten, håller blodsockernivåerna stabila, och minskar kroppens upptag av kolhydrater. Havregryn innehåller viktiga mineraler som folsyra, järn, magnesium, kalium, zink och framför allt mangan som är viktigt för din hy och ditt skelett
Tillagningstips: Havregrynsgröt är förstås klassikern, men du kan även med fördel blanda havregryn i frukostyoghurten eller i din smoothie, kanske ihop med frysta bär!

Ägg

Kostar: Från ca 32 kr/12-pack.
Därför är det nyttigt: Ägg är något av det nyttigaste du kan äta. De innehåller alla viktiga aminosyror, järn, fosfor, selen och vitaminerna A, B12, B2 och B5. Ägg är även rika på kolin – ett ämne som förbättrar gallblåsans, könskörtlarnas och hjärtats funktion, samt är bra för synen och minnet.
Tillagningstips: Ett kokt ägg till frukost är en bra vana, och du kan testa att blanda ett rått ägg i din havregrynsgröt. Och varför inte en god omelett med skivad avokado till lunch?

ägg och avokado

Avokado

Kostar: Från ca 60 kr/kg. Passa på att köpa avokado när de säljs lite billigare i nät, då de ofta är omogna men mognar hemma på några dagar.
Därför är det nyttigt: Innehåller nyttigt fett, proteiner och är fullproppade med vitaminer som C, E, K, B6 och folsyra. Innehåller dessutom mer kalium än bananer.
Tillagningstips:  En avokado är som ett litet mål i sig självt – krydda bara med lite salt och peppar, och kanske några droppar citron. Passar annars till det mesta.

Kycklingfilé

Kostar: Från ca 60 kr/kg.

Därför är det nyttigt: Kyckling är en bra proteinkälla, och protein är som säkert vet viktigt för att bygga dina muskler och ditt skelett. Innehåller även mycket vitamin B6 som är bra för bland annat immunförsvaret och nervsystemet.
Tillagningstips: Kycklingfiléer kan tillagas på massvis av sätt, exempelvis gott i smarriga pastarätter, men enklast är kanske att bara steka och servera med en god sallad.

[adSpace]

Tonfisk på burk

Kostar: Från ca 130 kr/kg.
Därför är det nyttigt: Fisk innehåller över huvud taget en massa nyttigheter, som exempelvis magnesium, kalium och selen. Även antiinflammatoriska omega 3-fettsyror, och vitamin D som stärker ditt immunförsvar.
Tillagningstips: Gör en tonfiskburgare genom att mixa tonfisken med lite olivolja eller majonnäs, ströbröd och kryddor – forma lagom stora burgare och stek som vanligt. Det är också gott att blanda tonfisk i en sallad.

Frysta bär

Kostar: Från ca 33 kr/kg.
Därför är det nyttigt: Bär innehåller massvis av nyttiga fibrer och antioxidanter. Och har du inte tillgång till färska bär är frysta ett bra och ofta billigare alternativ. Faktum är att frysta bär ofta innehåller mer nyttigheter än färska bär som transporterats långa sträckor under lång tid.
Tillagningstips: Mixa bären med grekisk yoghurt så får du en supergod topping till din gröt eller på pannkakor. Även goda i din frukostfilen och såklart i smoothies.

frysta bär

Frysta blandade grönsaker

Kostar: Från ca 17 kr/kg.
Därför är det nyttigt: Som du nog redan vet finns det massor av fibrer och vitaminer i grönsaker. Och precis som för frysta bär så innehåller frysta grönsaker ofta mer bra näringsämnen än färska just för att de frysts direkt efter skörd och inte transporterats långa sträckor först.
Tillagningstips: Blanda grönsaksblandningen i grytan, woken, soppan eller pastan.

Bananer

Kostar: Från ca 25 kr/kg.
Därför är det nyttigt: En god källa för viktiga antioxidanter som vitamin A, C och E. Innehåller mycket kalium, ett spårämne som är viktigt för ditt hjärta, dina njurar samt kroppens nerv- och muskelfunktioner.
Tillagningstips: Ett utmärkt mellanmål i sig självt, men varför inte göra en god fruktsallad som dessert! Eller klassikern att skiva banan över din havregrynsgröt (med ägg!). Och har du inte provat VeckoRevyns favorit bananpannkakor så gör det!

Källor: refinery29.com och ica.se

Den 27 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day, så peppigt! Läs mer och köp din biljett här redan idag.

Fab day 2018 2 30aug