in

Jag gråter när jag är arg – hur slutar jag med det?

grata nar jag blir arg
DANNY G / Unsplash

Gråterskor unite – så här gör man för att sluta gråta när man är arg! Mer

Att ha nära till känslor och gråt är inte något negativt, tvärtom! Det är ofta en positiv sak som borde uppskattas av fler, inte ses som en svaghet. Men det finns tillfällen då man absolut inte vill börja gråta, men gör det ändå. För mig händer det alltid när jag är arg, bråkar eller känner mig orättvist behandlad. Det gör att jag gråter under löneförhandlingar, politiska debatter och när min man har betett sig som en idiot.

Konsekvensen blir att de som jag gråter framför tycker synd om mig, istället för att lyssna på mig och mina argument. ”HALLÅ JAG ÄR ARG!!!” vill jag skrika, men det enda som händer är att snoret och tårarna rinner. Därför drar jag mig från att hamna i situationer där ilska kan bli till tårar, vilket i sin tur leder till att jag drar mig för att konfrontera folk som jag egentligen skulle behöva prata ut med.

Därför blev jag glad när jag trillade över Refinery29-skribenten Jess Commons text om just det här problemet. Förutom att känna en hundraprocentig igenkänning, så har Commons också pratat med två experter om gråta när man är arg-fenomenet för att försöka få svar på varför det blir så och vad man kan göra åt det.

Kan tolkas som att ge upp

Författaren Cara Alwill Leyba säger att det är viktigt att skapa ett mellanrum mellan sig själv och konflikten som uppstår, så att man inte tar saker för personligt.

– Vanligtvis gråter vi i högintensiva eftersom vi känner starka känslor, till exempel sorg, ilska eller frustration. Att gråta kan signalera en brytpunkt och våra tårar kan ibland kännas som en lättnad och som ett uttryck för de känslor vi inte har kunnat uttrycka, säger hon.

Livscoachen Ben Edwards säger att gråten ofta kommer av att vi inte kan sätta ord på det vi känner, och därför visar det i handlingar istället. Vilket kan innebära problem.

– Att gråta ersätter behovet av kommunikation och är ofta enklare och skickar en signal till personen man kommunicerar med att man har svårt att fortsätta.

Det, menar han, kan göra att gråten ses som att ge upp, en demonstration av att man viftar med den vita flaggan – vilket inte alls behöver stämma.

Men hur gör man då för att sluta gråta när man blir arg? Långsiktigt kan man försöka bli bättre på det Cara nämner, att skapa ett utrymme och inte ta saker så personligt. Men rent praktiskt, hur ska man göra för att inte gråta på nästa löneförhandling?

I sin research kommer Jess fram till två saker:

  1. Titta uppåt. Genom att rulla ögonen uppåt kan du tillfälligt stoppa tårarna, och sen låta dem rinna när du är på en plats där du känner dig mer bekväm med att gråta.
  2. Blinka. Genom att blinka minskar risken för att tårar bullas upp innanför ögonlocken och tillslut störtar ner som en flod.

Förresten, kom ihåg att det inte är farligt eller dåligt att gråta. Men, det är okej att inte vilja gråta så fort man blir arg.