in

Därför är Nutella dåligt för miljön – här är 5 bättre alternativ

nutelladragare
Foto: engin akyurt/Unsplash

Nutella är en favorit hos många, men nu kanske det är dags att hitta ett annat alternativ. Nutella innehåller nämligen palmolja, en ingrediens som är farlig för miljön. Mer

koplankar 1024x37 1

Palmolja har vi länge vetat är dålig för både vår hälsa och för miljön. Men Nutella är ju så gott att det kan vara lätt att blunda för detta och fortsätta mumsa på den läckra chokladkrämen. Det är klart att man alltid kan göra sin egen hemma, men för oss som hellre lägger tid på att äta Nutella än att göra den har vi listat 5 alternativ längst ned – helt utan palmolja!

Skadligt med palmolja för miljön

Palmolja har en välkänd skadlig inverkan på miljön. Oljan utvinns ur oljepalmer som odlas i stora plantager. Detta leder till avverkning av den regnskog som redan fanns, för att ha plats att plantera fler oljepalmer. Skövlingen av regnskogen har gjort att nästan 80 procent av Malaysias och Indonesiens skogar har försvunnit och bara 2 procent av den återstående skogen är skyddad enligt lag. Detta leder till att många arter hotas, bland annat orangutangen som inte längre hittar någonstans att bo.

orangutang

Farligt innehåll för hälsan

Enligt European Food Safety Authority (EFSA) kan livsmedel som innehåller palmolja öka risken för cancer, och Nutella är en av alla produkter som palmolja står på ingredienslistan på. I rapporten från EFSA står det att palmolja är mer cancerframkallande än alla andra oljor, vilken World Health Organisation tidigare också varnat för. Flera kedjor i Italien har nu bojkottat Nutella, bland annat Coop som är landets största matvarukedja.

De som gör Nutella, företaget Ferrero, har dock slagit tillbaka mot kritiken de fått och har dragit igång en reklamkampanj för att försäkra folk om att produkten är säker. Nutella är företagets flagship-produkt och står för en femtedel av företagets försäljning, skriver The Telegraph.

Fortsätter använda palmolja

Företaget säger att de kommer fortsätta att använda palmolja i Nutella, trots rädslan som finns kring ingrediensen, för att bevara produktens kvalitet. Ferrero säger att palmolja ger Nutella dess lena textur, och att inga andra oljor skulle få till den på samma sätt.

Ferreros inköpschef Vincenzo Tapella säger till Reuters att det skulle vara ett sämre substitut att göra Nutella med någon annan olja än palmolja, och att det skulle vara ett steg tillbaka för produkten. Han nämnde dock inget om att palmolja är en av de billigaste oljorna och att det skulle kosta företaget många miljoner att byta till till exempel solros- eller rapsolja istället.

Nutellas hemsida skriver företaget att Nutella numera bara använder sig av RSPO-certifierad palmolja (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Men enligt Naturskyddsföreningen räcker inte det. De menar att så länge stora områden regnskog fortsätter skövlas för att odla enbart oljepalmer så kommer det ändå ha en skadlig påverkan på miljön, oavsett om det görs på ett mer ansvarsfullt sätt än tidigare. 

palmoljaskog
En oljepalmodling i Malaysia. Foto: Nazarizal Mohammad/Unsplash

5 goda alternativ till Nutella – utan palmolja

Varför köpa vanlig Nutella när det finns så många goda alternativ? Vi har listat två hasselnöt- och chokladkrämer med samma goda smak som Nutella, samt tre andra krämer för den som känner sig sugen på något nytt!

Vegansk hasselnöt- och chokladkräm

reneenutella

Vill du förutom palmolja också skippa mjölkprodukter är den här veganska och ekologiska chokladkrämen något för dig. Den är från Renée Voltaire och går att hitta hos Apotek Hjärtat. Läs mer och köp här.

Hasselnöt- och chokladkräm

proteinella2

Denna variant från HealthyCo har en klassisk chokladsmak och passar perfekt som pålägg på pannkakor eller rostmackor. Läs mer och köp här.

Chokladkräm med vit choklad

vitchoklad

Hur gott med en vit chokladkräm?! Perfekt som topping på tårta, cheesecake eller muffins. Denna drömkräm kommer från HealthyCo. Läs mer och köp här.

Nötkräm med blandade nötter

reneeblandad

Sugen på en smak av något annat än choklad? Denna nötkräm från Renée Voltaire innehåller en blandning av rostade cashewnötter, hasselnötter, jordnötter och mandlar. Den är dessutom vegansk och ekologisk. Läs mer och köp här.

Vegansk choklad- och jordnötskräm

jordnotnutella

Kombinera det bästa av två världar och testa den här krämen med en smak av både jordnötter och choklad. Den kommer ifrån HealthyCo. Läs mer och köp här.

Text: Fridah Johansson och Hedda Ottestam