in

Gillar du Nutella? Då har vi sämsta nyheten ever

Nutella är en favorit hos många, men nu kanske det är dags att hitta ett annat alternativ. Nutella innehåller nämligen palmolja, en ingrediens som kan öka risken för cancer. Mer

Enligt European Food Safety Authority (EFSA) kan livsmedel som innehåller palmolja öka risken för cancer, och Nutella är en av alla produkter som palmolja står på ingredienslistan på (en annan populär produkt är Ben & Jerrys-glass, sorry).

I rapporten från EFSA står det att palmolja är mer cancerframkallande än alla andra oljor, vilken World Health Organisation tidigare också varnat för. Flera kedjor i Italien har nu bojkottat Nutella, bland annat Coop som är landets största matvarukedja.

De som gör Nutella, företaget Ferrero, har dock slagit tillbaka mot kritiken de fått och har dragit igång en reklamkampanj för att försäkra folk om att produkten är säker. Nutella är företagets flagship-produkt och står för en femtedel av företagets försäljning, skriver The Telegraph.

Fortsätter använda palmolja

Företaget säger att de kommer fortsätta att använda palmolja i Nutella, trots rädslan som finns kring ingrediensen, för att bevara produktens kvalitet. Ferrero säger att palmolja ger Nutella dess lena textur, och att inga andra oljor skulle få till den på samma sätt.

Ferreros inköpschef Vincenzo Tapella säger till Reuters att det skulle vara ett sämre substitut att göra Nutella med någon annan olja än palmolja, och att det skulle vara ett steg tillbaka för produkten. Han nämnde dock inget om att palmolja är en av de billigaste oljorna och att det skulle kosta företaget många miljoner att byta till till exempel solros- eller rapsolja istället.

Används också i biodiesel

Palmolja är ett vegetabiliskt fett som förutom i livsmedel även används som råvara för bränslen, till exempel biodiesel. Det används också i annat stearinljus och rengöringsmedel.

Oljan är farlig därför att den producerar något som kallas glycidol fettsyraestrar (GE) när den hettas upp till över 200 grader.

– Det finns tillräckliga bevis för att glycidol är genotoxisk och cancerframkallande. Därför ansåg vi inte att det gick att säga att GE är säkert, säger Dr Helle Knutsen, ordförande på Contam, panelen på EFSA som undersökte palmolja.

Kontroversiell olja

Palmolja har varit i ropet ett tag nu, och inte bara för hälsorisken. Enligt en rapport av Amnesty International använder stora märken så som Colgate, Palmolive, Kellogg’s och Nestlé palmolja som är producerad av barn så unga som åtta år och som jobbar på farliga plantage i Indonesien, en av de största exportören av palmolja.

Oljan har också en välkänd skadlig inverkan på miljön, då den har länkats till mass-skogsavverkning och förlusten av livsmiljöer för hotade arter, så som orangutangen.Missa inte Horoskoppodden, där vi berättar för Sveriges härligaste profiler vilka de egentligen är med hjälp av astrologi! Lyssna på fler avsnitt här!