in

Forskning visar: Personer som sover i ett svalt sovrum har bättre hälsa

sova kallt

Om du sover bra borde det betyda att du har en bra temperatur i sovrummet, eller? Nej, inte nödvändigtvis. Du kan ha det alldeles för varmt i sovrummet. Mer

Enligt Dr. Chris Winter hos Huffington Post så menar forskning att temperaturer mellan 16-19 grader är ideala för att få den bästa förutsättningen för sin sömn.

Om du, som jag, är lite frusen av dig kanske det här låter helt sjukt kallt men tydligen finns det flera fördelar med att sova svalt.

Du minskar risken för metabola sjukdomar

Enligt en studie kan lägre temperaturer i sovrummet hjälpa att minska risken för vissa metabola sjukdomar, så som diabetes.

I studien gjorde forskarna ett experiment när de jämförde blodsocker/insulinnivån och hur mycket kaloriförbrukning hos personer som sov i 24-gradigt rum respektive 19 grader.

Efter fyra månader drog forskarna slutsatsen att de personer som sov i det 19-gradiga rummet upplevde flera metabola fördelar. Efter att ha sovit kallt hade mängden bra fett nästan fördubblats.

Du somnar lättare

En väldigt praktisk fördel med att sova kallt är att du somnar lättare, och snabbare. När vi somnar ställer vår temperatur i kroppen in sig på önskad nivå.

Om du sover i ett rum som är för varmt, eller alldeles för kallt, kommer din kropp ha det svårare att moderera din inre temperatur. Detta kan göra att du är vaken en längre tid innan din kropp anpassat sig.

Om vår kropp inte kan ställa in sig på en bra temperatur är det också troligt att vi inte får den djupsömn vi behöver, och kommer då inte vara så utvilade dagen efter.

Att sova naken hjälper till att kyla ner

Ett sätt att få ner din kroppstemperatur på natten, förutom att mixtra med termostaten, är att sova naken. Genom att sova utan pyjamas kommer din kroppstemperatur sjunka, och din kropp kommer få det lättare att reglera kroppstemperaturen, skriver Elite Daily.

Genom att sova kyligare kommer din kropp också producera mindre kortisol under natten. Kortisol, en naturlig hormon, är associerad med stress. Så genom att hålla din kortisolnivå nere är det lättare att moderera stress och oroskänslor.

Du kommer fortsätta se ung ut

Att sova i ett rum som är varmare än 21 grader hindrar kroppen från att kylas ner naturligt, genom sömn och utsöndringen av melatonin, enligt naturläkaren Natasha Turner.

Melatonin är kroppens viktigaste anti-aging hormon, och när det utsöndras på natten kommer kroppen reagera naturligt, genom att droppa i temperatur.

I ett direktsvar på att temperaturen i kroppen sjunker utsöndrar kroppen högre nivåer av tillväxthormon, en annan viktigt anti-aging hormon. Och ju mer dessa hormoner utsöndras i kroppen, desto yngre kommer du känna dig, och se ut.

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day i Stockholm, en mode- och skönhetsfestival som vänder sig till alla som är mode- och skönhetsintresserade. LÄS MER OCH BOKA HÄR.