in

Forskning visar: 5-sekundersregeln gäller – vi kan fortsätta äta mat från golvet

mat dragare

Om du tappat mat eller godis på golvet någon gång har du säkert plockat upp det igen och tänkt att ”5-sekundersregeln” gäller, men kanske inte riktigt trott på det själv. Men, nu verkar som om att regeln faktiskt är på riktigt! Mer

Att man inte skulle bli dålig av mat som legat på golvet så länge man plockar upp den inom fem sekunder kan ju låta märkligt, ändå är det det vi gått efter typ hela livet. Och den är ju superpraktisk! Det är som om att bakterierna har en ledare som bara stoppar alla i fem sekunder runt maten och ingen får attackera innan de fem sekunderna har passerat. Okej, så kanske det inte riktigt är – men nästan!

Refinery29 skriver om ny forskning som visar att 5-sekundersregeln faktiskt kan tillämpas på mat, och i vissa fall kan man faktiskt lämna mat på golvet i en halvtimma utan att det gör någon större skada (skulle dock inte vilja äta mat som legat på marken så länge, men det är alltid bra att veta!).

Det är ”fast” mat, så som rostat bröd, kakor och choklad som kan ligga på golvet i en halvtimma utan att samla på sig extra bakterier, enligt forskare vid Aston University. Men 5-sekundersregeln gäller fortfarande för till exempel pasta och godis.

Forskarna testade fem sekunders-regeln med olika mat på olika ytor, som en matta, linoleumgolv och kakel. Ytorna var alla fulla med 10 miljoner bakterier och testen visade att det är säkrast att äta mat som tappas på en matta (sjukt otippad!) då mat som tappats på den ytan hade lägst bakterienivå efter tre och en halv minut. Om man tappar mat på linoleumgolv eller på kakelplattor ska man dock vara snabb med att plocka upp den igen.

”Risken för att bli dålig från mat man tappat på golvet hemma är väldigt liten. Så länge man inte ser synlig smuts visar forskningen att mat ofta inte plockat upp farliga bakterier efter att ha legat på golvet i några sekunder”, säger forskaren och bakterieexperten professor Anthony Hilton som ledde studien.

Då så, 5-sekundersregeln is going strong!

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram-snap-folj-oss