in

Forskning förklarar: därför är det bra att vara glömsk

minne

Har du någon gång önskat att du skulle kunna minnas varje detalj kring allt som någonsin hänt dig? Minnas all information som kommit till dig eller som du någonsin läst? Vi också! Men faktum är att det faktiskt är bra att vi glömmer saker, vem hade kunnat ana det? Mer

De flesta av oss har någon gång varit med om att vi kommit in i ett rum och helt glömt bort vad det var vi skulle göra där, eller att ens vänner börjar prata om samtal man haft för några år sedan men som man själv inte minns. Hur kommer det sig egentligen att vi minns vissa saker så bra och vissa saker inte alls? Det finns faktiskt en förklaring.

Hjärnans taktik för att överleva

Att vi glömmer saker skulle man kunna säga är hjärnans taktik för att överleva. Det är viktigt att vi glömmer saker för att vi ska kunna ge plats åt andra mer relevanta uppgifter som kan hjälpa oss i framtiden. Enligt forskare från The University of Toronto är att glömma saker en viktig process för vårt minne. En av forskarna berättar att det finns neurologiska mekanismer som främjar minnesförlust, som är helt skilda från processen att lagra information.

Forskarna hittade bevis på att hjärnan aktivt jobbar med att försvaga kopplingar mellan neuroner som hjälper till att lagra minnen och tecken på neuroner som arbetar för att radera befintliga minnen. Detta tros ske eftersom vi varje dag stöter på ny information och nya saker som händer, därför måste också hjärnan anpassa sig i samma takt. Hjärnan måste alltså sortera all information och göra plats för ny. Häftigt, eller hur?

Så nästa gång du glömmer något behöver du faktiskt inte känna dig dum – tvärtom! Detta sker för att du ska vara en fungerande och intelligent människa, därför är det bara bra för oss att glömma saker ibland!