in

Forskare kan ha hittat botemedel mot aggressiv form av bröstcancer

botemedel brostcancer

I en ny studie har man haft framgångsrika resultat i att behandla trippelnegativ bröstcancer hos möss. Mer

Varje dag insjuknar cirka 20 kvinnor i Sverige i bröstcancer. Över 9400 bröstcancerdiagnoser ställs varje år, vilket gör bröstcancer till kvinnans vanligaste cancersjukdom. Behandlingsmetoderna har dock blivit bättre de senaste årtiondena, och chansen att bli botad från bröstcancer har ökat. Men målet är såklart att alla ska kunna bli friska från bröstcancer.

Och nu har forskare kanske funnit ett botemedel mot den dödligaste formen av bröstcancer.

I en studie gjord av forskare vid The Ottawa Hospital och University of Ottawa i Kanada har man fått lyckade resultat när man behandlat möss, genom att kombinera två typer av immunterapi. Forskningen ledde till att 60 till 90 procent av mössen som studerades blev botade.

Immunterapi är ett sätt att göra så kroppens immunförsvar själv kan angripa cancerceller. Det har varit en viktig del i behandling när det kommer till cancerformer som malignt melanom och leukemi.

I studien fokuserade forskarna på att kombinera två olika typer av immunterapi för att bota trippelnegativ bröstcancer, en form av bröstcancer som är väldigt aggressiv och svår att behandla. Forskarna kom fram till att de två olika immunterapi-behandlingarna inte var framgångsrika var för sig när det kom till att behandla trippelnegativ bröstcancer. Men att kombinera de två immunterapi-behandlingarna var däremot en effektiv behandlingsmetod.

Det är dock viktigt att komma ihåg att metoden inte har testats på människor, så därför finns det fortfarande mycket som är okänt.

– Det var helt fantastiskt att se att vi kunde bota cancer hos de flesta mössen, även vid cancerformer som normalt sett är väldigt resistenta mot immunterapi. Vi tror att samma mekanismer finns hos människor med cancer, men ytterligare forskning behövs för att testa den här typen av behandling på människor, säger Dr. Marie-Claude Bourgeois-Daigneault, en av forskarna i studien.

Det är som sagt inte klart när eller om den här behandlingsformen på bröstcancer kommer kunna användas  hos människor, men det är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning för att kunna bota trippelnegativ bröstcancer.

Ju tidigare bröstcancer upptäcks, desto större är chansen att bli botad. Därför är det viktigt att regelbundet undersöka sina bröst. I videon nedan visar vi hur du gör.

Vill du skänka pengar till Bröstcancerfonden? Swisha valfritt belopp till 9005919.

Just nu får du ett komplett kit med mineralsmink när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

prenerbjudande happy jankell

Följ oss på Instagram och Snapchat för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss där, och scanna av spöket eller skärmdumpa det för att följa oss på Snapchat!

instagram snap folj oss