in

Forskare har kommit fram till vad som orsakar trassligt hår – och det har med våra gener att göra!

friss dragare

Alla kan ha trassligt hår någon gång ibland, men det finns de som alltid har har det och knappt ens kan tämja sitt hår med håroljor och bra borstar. Nu har forskare kommit fram till vad som orsakar permanent trassligt hår. Mer

Forskare vid Bonns och Toulouses universitet har kommit fram till att trassligt, frissigt och torrt hår ligger i generna. De har identifierat mutationer i tre gener som kan orsaka det som kallas ”uncombable hair syndrome”, aka ”spun glass hair syndrome” eller ”struwwelpeter syndrome”.

De som är drabbade har ofta ljust hår som är torrt, frissigt, tunt och svårborstat. Fenomenet är relativt ovanligt och tillståndet beskrevs första gången 1973, och endast 100 fall i världen har dokumenterats sedan dess skriver Daily Mail.

Forskarna i Tyskland och Frankrike förmodar dock att många fler är drabbade.

– De som lider av trassligt hår söker nödvändigtvis inte hjälp hos en doktor eller på ett sjukhus, säger professor Regina Betz från Institute of Human Genetics på universitet i Bonn till Daily Mail.

Betz och hennes kollegor tog gener från elva barn som har detta tillstånd och jämförde dem med data på stora genetiska databaser, och hittade då mutationerna i tre gener som är involverade i skapandet av hår.

– Av mutationerna kan vi lära oss massor om mekanismerna som är involverade i att skapa hälsosamt hår, och varför avvikelser som dessa ibland uppstår, säger Betz.

– Samtidigt kan vi nu säkra den kliniska diagnosen av ”okambart hår” med molekyliska genetiska metoder.

Så, om du har permanent trassligt hår vet du nu att doktorn kanske är rätt person att gå till för att få hjälp med detta. Goda nyheter är också att det inte finns några hälsoproblem i samband med tillståndet!