in ,

Fler drabbas av livmoderhalscancer – ingen vet varför

livmoderhalscancer cellprov

Efter en kraftigt nedåtgående trend under flera decennier insjuknade fler i livmoderhalscancer mellan 2014 – 2016, detta enligt en rapport från Cancerfonden. Mer

Sedan 60-talet har kvinnor mellan 23 och 60 år kallats till cellprovtagning för att undersöka eventuella cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer. Tack vare det sjönk antalet personer som drabbades av livmoderhalscancer enormt, eftersom cellförändringarna kunde upptäckas på ett tidigt stadium och behandlas snabbt.

Nu verkar trenden dock ha vänt. Sedan 2014 har det skett en kraftig ökning av personer som drabbas av livmoderhalscancer. Enligt Cancerfonden rör det sig om hela 20 procents ökning, vilket i faktiska tal är ungefär 100 personer fler än tidigare år.

5a8e756b04942 5a8e756b04983skacc88rmavbild 2018 02 22 kl 08 46 29.png

Vad ökningen beror på är ännu inte klarlagt. Det man vet är att det inte beror på att kvinnor inte tar cellprov, eftersom det faktiskt är fler än någonsin som går på screening för livmoderhalscancer.

Däremot har man sett att det är i sju landsting som den stora ökningen skett: Östergötland, Jönköping, Blekinge, Halland, Värmland, Örebro och Dalarna. Enligt Cancerfonden kan de stora regionala skillnaderna vad gäller insjuknanden bero på att det cancerförebyggande arbetet ser olika ut på olika ställen i landet.

Läs också: Youtube-stjärnorna berättar om sina cellförändringar

Ökning av svårupptäckt livmoderhalscancer

Just den typ av livmoderhalscancer som man har sett ökar, adenocarcinom, har en typ av cellförändringar som är svåra att upptäcka på ett tidigt stadium och svåra att behandla. Dessutom saknar många läkare kunskap om den här cancer-typen, vilket kan göra det ännu svårare att få hjälp. Därför tog man i ett nytt vårdprogrammet för livmoderhalscancer 2017 beslut om att kvinnor som drabbas av adenocaricnom ska få behandling av ett fåtal läkare med erfarenhet och särskild kompetens.

Det finns dock hopp om att ökningen ska avta. Bland annat har man sedan 2015 börjat med ett nytt sätt att analysera cellprover, och man hoppas också att det HPV-vaccin som många flickor och unga kvinnor i Sverige har tagit ska börja visa resultat. Dessutom är det faktum att allt fler kvinnor går på sina kallelser för cellprov jätteviktigt för att färre ska bli sjuka.

Känner du dig orolig för ditt cellprov? Var inte det, det går snabbt och gör för de flesta inte ont alls. Här kan du se en video på exakt hur det går till. Kom ihåg att det är din bästa livförsäkring, och dessutom helt gratis!

Inför valet 2018 kommer VeckoRevyn att rapportera om och bevaka frågor som är extra viktiga för unga kvinnor. Sjukvården är en av dem. Har du tips eller önskemål på vad vi ska skriva om? Mejla oss på [email protected].

Vi är 800 000 kvinnor mellan 18 – 30 år som kan rösta i valet 2018. Tillsammans är vi starka! #800k.

Glöm inte att lyssna på vår politikpodd 800k. Gör det här!

Just nu får du ett lyxigt kit från Estelle & Thild när du börjar prenumerera på VeckoRevyn. Klicka på bilden för att komma till erbjudandet!

Följ oss på Instagram för pepp, inspiration, tävlingar, backstage-häng och hacks!

Klicka på Instagram-ikonen för att följa oss:

instagram 1