in

Festandet en lördagkväll påverkar dig på måndagen – mer än vad du tror

fest 1

Efter en sen lördagkväll med festande är det skönt att ha söndagen att återhämta sig, eller hur? Kroppen får vila en hel dag och är helt återställd tills på måndag, trodde du va? Men så är inte fallet! Mer

Det är inte alltid man tänker på att alla handlingar får konsekvenser, men i detta fall kan det faktiskt vara värt att tänka på. Vad du gör på din lördagkväll kan (och troligtvis kommer) att påverka dig och din kropp även måndagmorgon – mer än du tror.

Enligt en studie utförd av Columbia University Mailman School of Public Health och Columbia University Medical Center så är kognitiva störningar inte enbart begränsad till missbruk relaterat till droganvändning. Även om du kanske inte är beroende av de ämnen du använder så kan det kognitiva systemet påverkas flera dagar efteråt.

Påverkar hjärnan mer än vad vi tror

Studien, som publicerades i journalen Addiction, visar att de som regelbundet engagerar sig i ett frekvent berusningsdrickande (räknat som fyra eller fler drycker på en dag för kvinnor och fem eller fler drycker på en dag för män) och narkotikamissbruk (främst kokain) har sämre fungerande exekutiva funktioner.

Vad är exekutiva funktioner kanske ni undrar? Exekutiva funktioner eller det exekutiva systemet är det som innefattar mentala färdigheter som hjälper dig att utföra uppgifter som att till exempel handla mat, göra to-do lists, skriva på datorn med mera. Denna funktion styrs av frontalloben i hjärnan som hjälper dig uppmärksamma saker, hantera tid, fokusera, planera och organisera och mycket mer. När frontalloben inte kan jobba ordentligt försämras din förmåga att göra vardagliga saker som jobba, gå i skolan och underhålla relationer.

Studien visar att alkohol försämrar dessa funktioner märkbart mycket mer än vad du tror. En annan studie, Alkoholism: Clinical & Experimental Research, visar att även när du nyktrat till har du fortfarande kognitiva funktionsnedsättningar. Läskigt, eller hur? Som med mycket annat i livet är måtta och en bra balans nyckeln!